12 Eylül'de hayat kadını olmak

Güncelleme Tarihi:

12 Eylülde hayat kadını olmak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 12:10

12 Eylül döneminde Mamak Cezaevine düşen bir hayat kadınının öyküsü tiyatro sahnesine aktarıldı.

Gazeteci Adnan Gerger'in bir öyküsünden yola çıkılarak dönemin bütün taraflarını farklı yönleriyle eleştiren oyunun 25 Kasım'da dünya prömiyeri yapılacak.
Haberin Devamı

Adnan Gerger'in 'Yürürlükteki Yalanlar' adlı öykü kitabında yer alan 'Hayat Kadını' isimli öyküden oyunlaştırılan eser, 'Çağdaş Sahne' özel tiyatro topluluğunun yeni binasının açılışında seyirci karşısına çıkacak.

Yönetmenliğini Nihat Alanur'un üstlendiği eserin senaryosunu da Alanur kaleme aldı. Işık tasarımını Tuncay Ün'ün, müziklerini Koray Kahraman'ın hazırladığı eserde, hayat kadını Başak Doğan'ın gençliğini Pelin Ünver, cezaevinden çıkışından sonraki yıllarını Belkıs Akçıl sahneye getiriyor.

Yapıtta Albay Selim Kaya'nın gençliğini Ahmet Arslan, yaşlılığını Nihat Alanur canlandırırken, eserde diğer rollerde Batuhan Öztürk, Mustafa Koçyiğit, Ece Acar, Eray Esen ve Faysal Aslan yer alıyor.

Eser, yakınlaştığı devrimci bir gencin bazı belgelerinin çantasından çıkması nedeniyle Mamak Cezaevine düşen, burada işkence gören Başak Doğan adlı hayat kadınının hikayesini anlatıyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea38a8f018fbb8f8723af5
'EN BÜYÜK ACILARI KADINLAR ÇEKTİ'

Eserin yazarı Adnan Gerger, 12 Eylül'de acılar yaşandığını, en büyük acıları da kadınların çektiğini söyledi. Gerger, öyküyü yazmadaki hareket noktasını, ''12 Eylül'de kadınlar iki kere acı çekti. Cezaevine düşen kadınlar oldu, cezaevi kapısında bekleşen anneler, kız kardeşler vardı.'' sözleriyle özetledi.

Erkek egemen bir toplumda yaşanıldığı için kadınların her devirde acılara maruz kaldığını da belirten Gerger, ''Hikayeyi gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenerek yazdım. 12 Eylül döneminde Mamak Cezaevinde yatan ve çıkan bir kadınla röportaj yapmıştım. Ayrıca benim Edebiyat Fakültesinde okuduğum dönemde yaşadıklarımdan da yola çıktım. İki öyküyü birleştirdim, ama biraz kurgu var. İlk kez bir öyküm sahneye uyarlandı.'' dedi.

'TEPKİMİZ ASKERE KARŞI DEĞİL'

Oyunun yönetmeni Nihat Alanur da 12 Eylül döneminde yaşananları işleyen pek çok sinema filmi, televizyon dizisi ve tiyatro yapıtı bulunduğunu anımsattı.

Yaşanmış bir olaydan yola çıkılarak yazılan öyküyü sahneye getirdiklerini, eserin bu yönüyle özel olduğunu vurgulayan Alanur, ''Türk tiyatrosu, belki de ilk kez 12 Eylül'le böyle yüzleşecek'' diye konuştu.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea38a8f018fbb8f8723af7
Eseri argo söylemler, cinsel içerikli ve fiziksel şiddet içeren sahneler de içerdiğini aktaran yönetmen, bu nedenle oyunu 18 yaş üzerindeki seyircilere tavsiye ettiklerini söyledi.

Yapıtın o dönemde yaşananları bütün tarafları eleştirerek sahneye getirdiğini ifade eden Alanur, ''Biz hiçbir siyasi söylemin, siyasi partinin sözcüsü ya da savunucusu değiliz. Ancak biz toplum olarak birtakım konularla hiçbir zaman yüzleşmediğimiz için aşama kaydedemiyoruz. Bu nedenle eseri sahneye getirdik'' şeklinde konuştu.

Oyunun bazı yönleriyle eleştiri konusu olabileceğini, bunu şimdiden göze aldıklarını dile getiren sanatçı, ''Burada bir şeyin daha altını çizmem gerekiyor. Biz bu oyunda askerleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) rencide etmeyi değil, o dönemdeki kişiler kanalıyla yapılan yanlışları vurgulamayı amaçlıyoruz. Hedefimiz kesinlikle TSK değildir'' açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Eserde rol alan üç başrol oyuncusu Pelin Ünver, Batuhan Öztürk ve Ahmet Aslan da 12 Eylül döneminde henüz dünyaya gelmediklerini, ancak kitaplardan ve filmlerden yaşanan acıları yakından gördüklerini ifade ettiler. Genç oyuncular, bu eserde rol alarak dönemi daha iyi anladıklarını dile getirdiler.

Yapıtta iki işkenceciyi canlandıran Faysal Aslan ile Eray Esen ise rollerinin kendilerini çok etkilemesi nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu ve bu sebeple profesyonel yardım almaya başladıklarını ifade ettiler.

'Hayat Kadını' 25 Kasım'da prömiyerini Çağdaş Sahne'de gerçekleştirecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!