11.yüzyılda kullandığımız mutfak eşyaları

Kaşığın tarihçesini okuduğumda, atalarımızın yemek yerken kullandığı diğer mutfak eşyalarını da öğrenmek istedim.

Bunun için 11. yüzyıla küçük bir yolculuk yaptım ve başta Selçuklular ve Karahanlılar olmak üzere, Türk beyliklerinde kullanılan sofra araç ve gereçlerini araştırdım. Onlar topraktan yapılma; küpler, çanak çömlekler, tekneler (hamur yoğurmak için kullanılan araç) ve yasdıgaçlar kullanıyorlarmış. Bu arada, hayvan derisinden yapılan ve genelde yiyecekleri saklamak için kullanılan; sanaç (dağarcık), sarnıç (su tulumu) ve tulkuk (tuluk) ve bunların dışında, metalden yapılan bazı mutfak eşyaları da o dönemin yemek kültürünün önemli parçalarıymış. Tabii ki bu kadarla sınırlı kalmıyor araç ve gereçler; bıçak, et çengeli, sıvılar için kullanılan ibrik, bardak, tepsi, sac, şiş ve havan da var. Dikkat ederseniz, henüz çatal yok ortalıklarda. Bir gün de size "geç keşfettiğimiz" çatalın öyküsünü anlatacağım sevgili okurlarım.

Meyaneli irmik çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

3 yemek kaşığı

irmik

1 yemek kaşığı

tereyağı veya

3 yemek kaşığı

zeytinyağı

5 su bardağı

et veya tavuk suyu

1 su bardağı süt

2 adet

yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı tuz,

karabiber

Tereyağını bir tencereye koyarak kızdırın. İrmiği ekleyip, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Ocaktan alıp et ya da tavuk suyunu yavaş yavaş ilave ederek karıştırın. Ateşin üzerine tekrar alıp karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.

Diğer taraftan, meyaneyi hazırlamak için, bir kasade, süt, yumurta sarısı, tuz ve karabiberi iyice çırpıp kaynayan çorbadan bir kepçe kadar ekleyerek ılıtın. Ilıttığınız meyaneyi çorbaya ekleyip 4-5 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Servise sunmadan önce, bir çay bardağı rendelenmiş taze kaşarı serpiştirerek servise sunun.

Naneli yoğurtlu et

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 kg kemiksiz

parça et

1 su bardağı

yoğurt

1 adet yumurta

1 tepeleme

yemek kaşığı un

1 çay kaşığı

tuz, karabiber

3 yemek kaşığı

ince

kıyılmış

taze nane

(ya da 1 yemek

kaşığı kuru nane)

Eti orta boy bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar sıcak suyla orta ısılı ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Haşlanmış etleri sudan çıkarıp fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin. Diğer taraftan, bir kaseye yoğurt, yumurta, un, tuz, karabiber ve taze ya da kuru naneyi de koyup çatalla çırpın. Daha sonra, bu yoğurtlu sosu, etlerin üzerine yayın. 175 dereceye ayarlı fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin ve sıcak sıcak servise sunun.

İsterseniz üzerini ince kıyılmış dereotu ya da maydanozla da süsleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları