1000 yılın bitkisi

Güncelleme Tarihi:

1000 yılın bitkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

The New York Times Magazine, ‘‘Kutsal Sarmısak’’ diye başlık attı

Amerika'nın en etkili yayın organlarından The New York Times Magazine, İnternette hazırladığı ‘‘1000 Yılın En İyileri’’ sayfasında sarmısağı son 1000 yılın en iyi bitkisi seçti. ‘‘Kutsal Sarmısak’’ başlıklı yazıda sarmısağın insanlık tarihindeki yerinden özelliklerine kadar, tüm konular ele alındı.

Sofraların vazgeçilmez lezzeti sarmısak, sağlık açısından üstün nitelikler taşıyor. Sarmısağa özgün koku ve lezzetini, içerdiği kükürtlü, uçucu bir yağ veriyor. Birleşiminde bu yağın yanı sıra karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B ve C vitaminleri bulunan sarmısak son derece zengin bir besin. Kansere karşı da etkili bir bitki. İçerdiği antioksidantlı maddeler sayesinde kanser oluşumuna neden olan zararlı kimyasal maddeleri etkisiz hale getiriyor.

Kandaki kötü kolestrolün yükselmesini önleyen sarmısak, kalp hastalıklarının tedavisinde de son derece etkili. Tansiyonu düzenliyen sarmısak, eskiden beri zehirlenme tedavilerinde kullanılıyor. Uzmanlar, kurşun, civa, kadmiyum ve arsenik zehirlenmeleri için de kullanılan sarmısak, selenyum açısından da zengin olduğu için bazı ağır metal zehirlenmelerinin tedavisinde de etkili oluyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!