100 yıl önce bugün keşfedildi

Güncelleme Tarihi:

100 yıl önce bugün keşfedildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2011 14:10

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, yüzlerce bilim insanı ve maceracıyla birlikte Güney Kutbu'nda, bu kıtanın keşfinin 100’üncü yılını törenle kutladı.

Haberin Devamı

Norveçli kaşif Roald Amundsen, 14 Aralık 1911'de zorlu bir yolculuğun ardından dört kişilik ekibi ve köpekleriyle birlikte Güney Kutbu'na ulaşan ilk insan olmayı başarmıştı.

 

Güney Kutbu'na 2007'de giden Yeni Zelandalı Helen Clark'ın ardından burayı ziyaret eden tarihteki ikinci başbakan olan Norveç Başbakanı Stoltenberg törende yaptığı konuşmada, "İnsanlığın en görkemli keşiflerinden birini kutlamak için buradayız, bu buzul kıtasının, gezegenin ısınmasını anlamayı amaçlayan çalışmalardaki önemini vurgulamak için buradayız" dedi.

 

KUTUPLAR HIZLA ERİYOR

Başbakan, Antarktika kıtasının, son 800 yıldaki herhangi bir döneme göre son yıllarda daha hızlı değiştiğini belirterek, Antarktika'daki buzul kaybının dramatik boyutlarda küresel etkileri olabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

 

Stoltenberg törende, Amundsen'in yaptığı gibi Norveç bayrağını dikerek, Amundsen'i temsil eden buzdan bir heykeli açtı. Başbakan ayrıca, yüz yıl önceki bu keşif yolculuğunun son kilometrelerini kayakla kat etti.

 

Bilim insanlarının düşündüğü en kötü senaryoya göre, Antarktika'daki buzulların tamamının erimesi durumunda, bu olayın birkaç yüzyıl süreceği düşünülüyor, deniz seviyesi yaklaşık 5 metre yükselecek ve kıyı kentleriyle küçük ada devletleri sular altında kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!