Mehmet Öz'den ömrü uzatacak tavsiyeler

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Özden ömrü uzatacak tavsiyeler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2012 09:50

Bundan böyle her hafta Hürriyet Cumartesi’de birlikteyiz. Çocukluğumun büyük bir kısmını Türkiye’de geçirdim.

Haberin Devamı

Sonra da bir yetişkin olarak her yıl, Türkiye’deki haberleri Hürriyet’ten takip ettim. Şimdi birikimlerimi yazılı paylaşacak olmanın heyecanı içindeyim. İzleyicilerime hep söylediğim gibi, “En güzel yıllarınız arkanızda değil, önünüzde ve en büyük mutluluklarınız da avucunuzda!..” İlk yazımda bir asır sağlıklı yaşamanın püf noktalarını ele alacağım

Ömrünüzü uzatacak 10 basit alışkanlık
Tıptaki ve çağdaş yaşamdaki gelişmelerle 100 yaşına kadar yaşam artık uzak değil. Önerilerime kulak verin, yeter!

Diyete kırmızı yiyecekleri ekleyin
Beslenme programınıza kırmızı renkli yiyecekleri eklemek tabağınıza renk katmakla kalmaz, aynı zamanda ömrünüzü belki de 100 yaşına kadar uzatmak için sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Kırmızı lahana gibi turpgiller ailesine mensup sebzeler kansere karşı koruma sağlarken, pancar suyu damarları rahatlatan nitratlar içerir.

Haberin Devamı

İngilizler gibi; her gün bir fincan çay için

İngilizler ne kadar sever beş çaylarını! Kraliçe Elizabeth’in bu yaşında bu kadar sağlıklı kalmasına yardımcı olan da bu alışkanlık olabilir. Araştırmalara göre günde bir fincan siyah çay kalp krizi ardından kurtulma oranını yüzde 28’e kadar artırıyor.

Her gün, hafızanızdan bir telefon numarası çevirin
Zihninizi canlı ve aktif tutmanın kolay yolu, her gün en az bir numarayı hafızanızdan çevirmektir. Bu, beynin hafıza fonksiyonlarını güçlü tutmak adına yararlı. Yan etkisi arasında ezbere çevirdiğiniz numaranın eski sevgiliye ait olması olabilir, kimi aradığınızdan emin olmalısınız.

İlk sıradaki tuvaletleri kullanın
Uzmanlar, umumi tuvaletlerde insanların mahremiyet nedeniyle girişe daha yakın bölmeyi geçip sonrakileri kullanma eğiliminde olduğunu söylüyor. Buna karşılık, ilk sıradaki tuvaletler daha az kullanıldığı için en az bakteri de buradadır. İlk sıradakini seçerek olası enfeksiyonlardan kaçının.

Çift basamak egzersizi
Asansör yerine merdiven kullanmak zaten sağlıklı bir tercih. Peki, bu merdivenleri kendi spor salonunuza dönüştürmeye ne dersiniz? Kalça, üst bacak ve diğer kaslarınızı güçlendirmenin kolay yolu merdivenleri her kullandığınızda bir kerede iki basamak çıkmaktır. Bir seferde iki basamak fazla geliryorsa merdivenlerden iki kere çıkabilirsiniz.

Haberin Devamı

DURUŞUNUZ DÜZELECEK

Sıcak duş ve esneme hareketleri
Vücudunuzu esnek tutmak genç kalmak için çok önemli. Esneme hareketlerini vücut ısınız artmışken uygulamak en doğrusu. Bu hareketler duruşunuzu düzeltir ve kas ağrılarını önleyerek sağlıklı hissetmenizi sağlar.

Bel çevirme
Ellerinizi havaya kaldırın ve yavaşça sağa doğru, sonra da aşağı kadar esneyin. Aynı hareketi sol tarafla da tekrarlayın. Bu mini egzersiz ciğerlerinizdeki bütün keseciklerin açılmasına yardımcı olur.

Ters savaşçı hareketi
Yoganın faydaları çok ancak herkesin kendini adaması zor. Neyse ki şu vereceğim hareketi yaparak her yıl fazladan birkaç kilo verebilirsiniz. Ters savaşçı duruşunu uygulamak için sağ ayağınızla büyük bir adım atın ve sol ayağınıza dik doğrultuda çevirin. Sağ dizinizi kalçanız yerle paralel hale gelene kadar bükün (ileri hamle yapar gibi). Sağ avucunuz yukarı bakar şekilde sağ kolunuzu başınızın üzerinden yukarı kaldırın. Sol elinizi sol bacağınızın üzerine mümkün olduğunca aşağıya doğru kaydırırken sağ elinizi sol tarafınıza doğru yukarıya uzatın. 20 saniye bekleyin ve aynı hareketi sol taraf için uygulayın.

Haberin Devamı

Lokmanızı 20 kere çiğneyin
Yemeğinizin tadını çıkarın ve her lokmanızı yaklaşık 20 kez yavaşça çiğneyerek diyabet riskinizin artmasını önleyin. Yediklerinizi bu kadar çok çiğnemek yorucu geliyorsa, her lokmanızdan sonra çatalınızı elinizden bırakın. Hem daha yavaş hem de daha az yemiş olursunuz.

Iştahınızı kontrol altına alın
‘Yemeniz gereken’ şeylere karşı koymak genelde bir paket cips veya çikolatalı kurabiyelere karşı kaybedilen bir savaş. Bu cazibeye kapılmak yerine miktarları sadece yarıya düşürün. Bir tabak cipse dayanamıyor musunuz? Hepsini tabağa dökün ve sonra yarısını pakete geri koyun. Böylece kalorilerin yarısını almaz ve daha hızlı kilo vermiş olursunuz.

Haberin Devamı

Hastalıklardan besin takviyeleriyle korunun

Kalbinizi ‘resveratrol’ ile koruyun
Araştırmacılar, kalp hastalığının temelinde kronik inflamasyonun yatabileceğine inanıyor. Inflamasyon, kan pıhtılaşmasına yol açabilir. Bu pıhtılar da kalbe giden kan akışını engelleyerek, kalp hastalığına ve sonuç olarak kalp krizine neden olur. Stres, yetersiz uyku, beslenme yetersizlikleri, ve daha birçok faktör gizli inflamasyona neden olabilir. Bu yüzden aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürmek çok önemli. Bunun ötesinde, ‘resveratrol gıda takviyesi’ alarak vücudunuzu inflamasyonun zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz. Resveratrol, Japon çoban değneği, yabanmersini, yer fıstığı, siyah üzüm kabuğu gibi besinlerde bulunan bir bileşik. Her gün, öğünle birlikte 500 miligramlık resveratrol kapsül almak kalbinizin daha güçlü ve sağlıklı hale gelmesine yardımcı olacak.

Haberin Devamı

Kemiklerinizi ‘stronsiyum’ ile güçlendirin
Yaşlandıkça kemik yoğunluğumuzu kaybederiz ve bu da kemiklerde kırılmalara ve erimeye yol açar. Stronsiyum, kemiklerinize gerekli korumayı sağlayarak kırılganlığı önler ve kırık riskini azaltır. Ayrıca şunu söylemeliyim ki, kalsiyum takviyeleri kemikleri mevcut haliyle koruyarak, kemik erimesini önlemeye yardımcı olurken, stronsiyum kemiklerinizi hem korur, hem de güçlendirir. Günde 680 mg stronsiyum almak kemik kırılması riskini yüzde 33’e kadar azaltabilir.

Kanserden ‘D Vitamini’yle korunun
Stronsiyum gibi, D vitamini de kemiklerinize iyi gelir. Bu kadar da değil, D vitamini aynı zamanda kansere karşı korunmada da çok önemli bir faktör. Bildiğiniz gibi güneşe çok fazla maruz kalmak cilt kanseri riskinizi artırabilir. Bu yüzden D vitamini takviyesi almak, güneşe çok fazla maruz kalmadan kanserden korunmanın iyi bir yolu. D vitamini, hücreleriniz ve DNA etrafına bir alan kuvveti koyar. Böylece sizi zararlı serbest radikaller ve kansere neden olabilen toksik stresten korur. Her gün, D vitamininin en güçlü ve etkili çeşidi D3 vitaminini 25 mikrogram alın.

Alzheimer’a karşı balık yağı
Çoğumuz, Alzheimer hastalığının çevremizdeki korkutucu etkilerine tanık olmuşuzdur. Bu yüzden balık yağı takviyesiyle beyin fonksiyonlarını kuvvetlendirmek ve hafızanızı korumak büyük önem taşır. Beyin dokusu, DHA’dan yani ‘dokosaheksaenoik asit’ yağlarından oluşur. Bunun içeriğinde de omega-3 yağ asidi vardır. DHA, yeni hücre oluşumunu artırarak hafıza kaybının önlenmesini sağlar. Balık yağı takviyeleri omega-3 deposudur. Günde bin miligram hafızanızı güçlü tutar.

Prof. Dr. Mehmet Öz
Mehmet Öz, Cleveland, Ohio’da doğup Delaware’de büyüdü ve 1982’de Harvard Üniversitesi’nden mezun oldu. 1986’da Pennyslvania Üniversitesi Tıp okulundan MD ve MBA aldı. Halen Columbia Üniversitesi’nde başkan yardımcısı ve cerrahi profesörü. Aynı zamanda New York Presbyterian Hastanesi’nde Kalp-Damar Enstitüsü ve Alternatif Tıp Programı’nı yönetiyor. Doktor Öz Show’u sunan Dr. Öz, gündüz kuşağında, ‘En bilgilendirici talkshow’ ve ‘En iyi talkshowcu’ dalında üç kez Emmy ödülüne layık görüldü. Forbes tarafından en etkili 3. ünlü, Time Magazine tarafından en etkili 100 insan içinde 8. gösterildi, Esquire dergisi tarafından 21. yüzyılın en etkili 75 insanı içinde sayıldı ve World Economic Forum tarafından Yarının Küresel Lideri seçildi. 25 yıldır evli olduğu eşi Lisa ve dört çocuğu Defne, Arabella, Zoe ve Oliver ile New Jersey’in kuzeyinde yaşıyor.
‘The Dr. Oz Show’ haftaiçi her gün Digitürk Home TV’de saat 13:30 ve 19:00’da yayınlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!