100. Yaş

Güncelleme Tarihi:

100. Yaş
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamlarına göre insanoğlunun biyolojik olarak 120-160 yaşına kadar yaşaması mümkün. Bunun için bazı koşullara uymak gerekiyor. Tempo Dergisi de uzun yaşam için uzmanların 20 önerisini sunuyor.

Bilim adamlarına göre uzun yaşamın birinci kuralı az yemek, yarı aç-yarı tok dolaşmak. İkinci kural, eti, -balık dahil- tamamen kesmek ya da çok azaltmak. Aynı şekilde süt, yağ, peynir, yumurta gibi ürünleri de az tüketmek. Tuzu kesmek ya da çok azaltmak.

Üçüncüsü, bütün uyarıcılardan (kahve, çay, çikolata, alkol, tütün), şeker ve gazlı içeceklerden uzak durmak. Dördüncü altın kural, daha çok sebze ve meyve yemek. Bunları mümkün olduğu kadar çiğ tüketmek, çünkü o zaman hücre bozulmasının en önemli nedeni olarak görülen ‘serbest radikaller’le çok daha iyi mücadele edebiliyorlar. Beşinci kural, mümkün olduğu kadar lifli besinler yiyerek bağırsakları boş ve temiz tutmak.‘Uzun Yaşam Programı’ adlı bir kitap yazan Norman Ford, beyinsel, ruhsal ve bedensel faaliyetin genç kalmak için çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Dolayısıyla altıncı altın kural, düzenli olarak cinsel faaliyette bulunmak. Yedincisi her gün en az yarım saat hızlı adımlarla yürümek. Asansör yerine merdiven çıkmak. Sekizinci kural, çok ileri yaşlara kadar spor yapmayı bırakmamak. Dokuzuncu altın kural, diyaframı kullanarak derin derin soluk almak. Onuncu altın kural, sabun kullanmadan her gün sıcak duş yapmak. Ölü hücrelerden kurtulmak için keselenmek. On birinci altın kural, her gün tartılmak ve ideal kiloyu asla aşmamak. On ikinci kural ise kan dolaşımını engelleyen dar elbise, pantolon, ayakkabı ve kemerden kaçınmak. On üçüncü altın kural, bugünü yaşamak. Geçmişi düşünerek hüzünlenmenin, geleceğe bakarak karamsarlaşmanın anlamı yok. On dördüncü kural, gerginlikleri üzerimizden atmak için her akşam gözlerimizi kapayıp yirmi dakika gevşemek. On beşinci kural, duygusal ve zihinsel olarak her zaman faal olmak. On altıncı kural, bağımsızlığımızı korumak. Yaşamımızın denetimini kendi elimize almak, huzur ve sağlığımızdan kendimizin sorumlu olduğunu kabul etmek. On yedinci altın kural, neşeli ve sağlam dostlar edinmek. On sekizinci kural, kendimizi hiç emekliye ayırmamak, tüm yaşamımız boyunca bize anlamlı gelen bir iş için çalışmak. On dokuzuncu kural, çok seyahat etmek. Seyahat insanı gençleştiriyor. Yirminci kural, esnek olmak, iyi gelişmeleri hemen kabul etmek. Yere düşsek bile yeni bir enerji ve istekle hemen ayağa kalkmak.

122 yıl yaşadı

Geçen yıl Fransa’da 122 yaşında ölen Jeanne Louise Calment, 1965 yılında emlakına karşılık kendisine ölene kadar ayda 500 dolar ödemeyi öneren avukat Andre-François Raffray’a hoş bir oyun oynadı. O sırada avukat 44, Jeanne 90 yaşındaydı. Raffray, 1996 yılında Jeanne’dan bir yıl önce öldü.

Dünyada uzun yaşam köşeleri

Havasından mı suyundan mı buralarda insanlar uzun ömürlü oluyor:

Ekvador / Vilcabamba

Gürcistan

Pakistan / Hunza Vadisi

Japonya / Okinawa

Çin / Sichuan

İtalya / Garfagnana

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!