100 milyon dolarlık icralık gayrimenkulü tatlıya baÄŸladı

Güncelleme Tarihi:

100 milyon dolarlık icralık gayrimenkulü tatlıya bağladı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 15, 2012 17:53

Herkesi korkutan 'icra' sürecini 'uzlaştırma' kavramıyla tanıştıran Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, borçluya destek vererek kendi sektörünü yarattı. Şirket, 2011'de 100 milyon dolarlık borcu uzlaştırmaya götürdü.

Haberin Devamı

Herkesi korkutan 'icra' sürecini 'uzlaştırma' kavramıyla tanıştıran Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, borçluya destek vererek kendi sektörünü yarattı. Şirket, 2011'de 100 milyon dolarlık icralık gayrimenkulu uzlaştırmaya götürdü.

21 yaşında üniversitedeyken bu iÅŸi yapmaya karar veren ve 30 yaşında kendi çapında bir sektör yaratan Tamer, önemli bir giriÅŸimcilik örneÄŸi ortaya koymuÅŸ durumda.Â

BORÇLU İLE ALACAKLI AYNI MASADA

Yaptıkları işi en basit tanımıyla, "borçluya destek vererek alacaklıyla aynı paydada buluşturmak" olarak özetleyen Tamer, yüzde 80 ile 90 arasında borçlu olanların kendilerine uzlaştırma için başvurduğunu, kısmen de kendilerinin teklif götürdüğünü söyledi.

Dört alt şirketi olan Tamer Group'ta lokomotif görevini uzlaştırma şirketi görüyor. Bu şirket, icraya giden süreçte uzlaştırıcı olarak araya girerek, borçluya destek vermek suretiyle, alacaklı ile borçluya el sıkıştırıyor. Burada iki seçenek ortaya çıkıyor. Birincisinde, alacaklıyla anlaşılıp borçlunun elindeki gayrimenkul satılıyor. Alacaklıya parası ödeniyor. Borçluya satıştan sonra kalan kısım ödeniyor.

Haberin Devamı

Bu süreçte kendilerinin sadece danışmanlık ücreti aldığının özellikle altını çizen Tamer, icraya gitmesi durumunda gayrimenkulün değer kaybı yaşaması ve uzayan mahkeme süreci ve oluşacak faiz yükünün ortadan kaldırıldığına dikkat çekiyor.

Gayrimenkulün, ilk etapta satılmaması durumunda ise varlık yine kendi bünyelerinde yer alan yatırım havuzuna aktarılıyor ve alacaklının borcu ödeniyor. Bundan sonraki süreçte gayrimenkulün satışı gerçekleştirilerek, bu miktar borçluya teslim ediliyor. Böylece icraya gitmesi durumunda olması gerekenden ucuza satılabilecek bir mülk, gerçek değerine yakın bir fiyata elden çıkarılabiliyor.

ÖNCELİK MÜLKÜ ESKİ SAHİBİNE KAZANDIRMAK

Tamer bu noktada, bazı kredilendirme koşulları devreye sokularak, mülkün özellikle eski sahibine kazandırılmasına gayret gösterildiğini de belirtiyor.

Bu işlemi gerçekleştirmek için 50 milyon dolarlık sürekli çevrimde olan bir kaynağa sahip olan şirketin, gelecek hedefi ise bu miktarı 300 milyon dolara çıkarmak. Ancak, Kemal Tamer bu noktada yatırım işlemlerinden para kazanmadıklarını asıl işlerinin danışmanlık verip buradan gelir elde etmek olduğuna özellikle vurguluyor.

Haberin Devamı

Tamer Group'un altında Tamer Uzlaştırma, Tamer Yatırım, Nisan'da devreye girecek emlak organizasyonu yapan Uzlaştık ve Tamer Gayrimenkul Geliştirme şirketleri yer alıyor.

2011'DE 100 MÄ°LYON DOLARLIK UZLAÅžMA

2011'de 250'yi aşan sayıda gayrimenkulü icra sürecinden kurtaran Tamer Uzlaştırma'nın, bir yıllık süreçteki iş hacmi ise 100 milyon dolara yaklaşmış durumda.

Kemal Tamer'in gelecek hedefleri de oldukça iddialı. Tek başına bir sektör yaratan ve bu anlamda tek kurumsal yapı konumunda bulunan Tamer Group, 2015 yılına kadar icradan dolayı satışı istenen gayrimenkulün yarısının uzlaştırmayla çözülmesini hedefliyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 30 milyar liralık gayrimenkulün icralık oluyor ve 11 ile 12 milyar dolarlık icra satışı gerçekleşiyor. Tamer, bu miktarlar hesaba katıldığında mahkemelerinin yükünün de önemli oranda azalacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

KAPI KAPI ALBÃœM SATMIÅž

Tamer'in hayat hikayesi de ilginç. Girişimcilik ruhunu çok küçük yaşlarda içinde hissettiğini söyleyen Tamer, tanıdıklarının sahibi olduğu tekel bayiinde çıraklık ve kapı kapı albüm ve parfüm satışı da olmak üzere çeşitli işler de yapmış.

Girişimcilik ruhunun gelişiminde ise babası çok etkili olmuş. Memur olan babasının teşvikini her zaman yanında hisseden Tamer, şimdilerde emekli olan babasının kendisine 'balık tutmayı' öğreten kişi olduğunun altını özellikle çiziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!