100 milyon doları yakaladı sağlık hastanesine yöneldi

SAĞLIK Kuruluşları Derneği Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, kamu hastanelerinin yerel yönetimlere devredilerek, özerk işletmeler haline getirilmesinin pek mümkün görünmediğini söyledi.

Aydınlar, kamu hastanelerinin özerkleştirilmesine eğitim hastanelerinin dahil edilmediğini hatırlatan Aydınlar, ‘Büyük şehirlerdeki hastanelerin çoğu eğitim hastanesi. Yani bunları Sağlık Bakanlığı kendi bünyesinde tutuyor gibi. Sadece küçük illerdeki hastaneler yerel yönetimlere devrediliyor olacak’ dedi.

1993 yılında çoğunluk hissesini ve yönetimini devraldığı 50 yataklı semt hastanesini bugün 400 yataklı ve 100 milyon dolar cirolu bir hastane zincirine dönüştüren Aydınlar, iki yeni hastane için hazırlıklarını sürdürüyor. Bugüne kadar Acıbadem zincirine 200 milyon dolarlık yatırım yapan Aydınlar’ın hedefi, YÖK’ten izin çıkması halinde önümüzdeki yıl ‘Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ni Harvard Üniversitesi işbirliği ile hizmete sokmak.

Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile sağlık sektörünün genel sorunlarını ve reformların yanısıra Acıbadem’in geleceğe dönük yeni yatırım projelerini konuştuk.

Sağlık sektöründe acilen neler yapılması gerekiyor?

- Türkiye’de en önemli reform, Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) çıkarılması. Bu sigorta herkes için gerekli. Ödeme gücü olan kendi sigorta primini ödeyecek, ödeme gücü olmayanların primini devlet ödeyecek. Devlet hem yeşil kartı ödediği, hem de sistemi sübvanse ettiği için zaten ciddi kaynak ayırıyor. GSS ile devlet daha az para ödeyecek ve SSK, Emekli Sandığı gibi kurumlar arasında da fark kalmayacak. Devletin satın aldığı hizmeti daha kolay kontrol edebilecek. Aile hekimliği de Türkiye için daha iyi olabilir.

Kamu ve SSK hastanelerine ilişkin projelere nasıl yaklaşıyorsunuz?

- Kamu hastanelerinin yerel yönetimlere devredilerek, özerk işletmeler haline getirilmesi ne kadar gerçekleşebilir bilmiyorum. SSK hastaneleri de Sağlık Bakanlığı’na devrediliyor. Ancak kamu hastanelerinin özerk hale getirilmesinde eğitim hastaneleri yok. Baktığımızda İstanbul’daki bütün hastaneler devlet hastanesi. Numune, Şişli Etfal, Kartal Devlet, Bakırköy, bunların hepsi eğitim hastanesi. Yani kamu hastanelerinin büyük kısmı eğitim hastanesi olduğu için Sağlık Bakanlığı bunları kendi bünyesinde tutuyor gibi olacak. Sadece küçük hastaneleri ve küçük illerdeki hastaneleri yerel yönetimlere devrediyor, ama büyük şehirler için bu sözkonusu değil görünüyor.

Krizlerde büyüme sürecini hızlandırdınız. Krizden etkilenmediniz mi?

- Krizden etkilenmemek mümkün değil. Biz teknoloji satın alıyoruz, borçlarımız dövizle. Krizlerde bu anlamda çok zarar gördük. Borçlarımız arttı, varlıklarımız küçüldü, iş hacmi daraldı, kár marjlarımız düştü. Ama biz krizleri hep fırsat olarak gördük. Türkiye mutlaka bu krizden çıkacak, o zaman krizler yatırımlarımızı, hızımızı kesmemeli diye düşündük. Çünkü biz gerçekten Türkiye’ye ve sağlık sektörünün gelecegine inanıyoruz. Kriz sonrasına hazır olmak için hiçbir şey yokmuş gibi yatırımlarımıza ve büyümeye devam ettik. 2003, 2004 Acıbadem’in patlama yılları diyebiliriz. Bu da krizde işe devam etmemizin, kararlılığımızın neticesi.

Sağlık sektöründeki vizyonunuz nedir?

- İnsan sağlıyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa bunların hepsini yapabiliyor olmak bizim için çok önemli. Özellikle nörolojik bilimler ve kanser konusunda uzman bir hastane olmak istiyoruz. Gücümüzün yettiği yere kadar koşacağız. Sistemi büyütmek ve sektörde kalıcı olmak istiyoruz. Şimdi sağlık bilimleri üniversitesi kurma projemiz var. İnşallah bu yıl YÖK’ten izin almayı ümit ediyoruz. Eğer izin alırsak, bu konuda da çok iddialı şeyler yapacağımızı düşünüyoruz. Biz de çok ciddi bir alt yapı var. Niçin buralarda eğitim yapılmasın, niçin buradan gençlerimiz yetişmesin? İzin aldığımız takdirde üniversiteyi önümüzdeki eğitim yılına yetiştirebiliriz.

Örnek veya destek alacağınız bir model olacak mı bu konuda?

- Evet var, Harvard Üniversitesi. Zaten Harvard’la bir işbirliğimiz var. Üniversite aşamasında da onlarla yine koordineli çalışacağız. Amacımız, konusunda dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olmak. Az öğrenci alıp, sektöre nitelikli eleman yetiştirmek istiyoruz.


SAĞLIK Kuruluşları Derneği Başkanı ve Acıbadem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, 1993 yılında çoğunluk hissesini ve yönetimini devraldığı 50 yataklı semt hastanesini bugün 400 yataklı ve 100 milyon dolar cirolu bir hastane zincirine dönüştürdü. Aydınlar’ın hedefi, YÖK’ten izin çıkması halinde ‘Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ni hizmete sokmak.

Acıbadem’e 11 yılda 200 milyon dolar yatırdık

2004 yılı cironuz ne olacaK?

- Ciroya göre 2003 yılında Türkiye’nin en büyük 251’inci şirketiyiz. İlk 9 aylık sonuçlara göre de geçen yıla göre net kárımızda yüzde 30’luk artış var. 2004 yıl sonunda hedeflediğimiz 100 milyon dolara inşallah ulaşacağız.

Acıbadem Hastanesi, bugüne nasıl geldi?

- Acıbadem, 1991’de ikinci el cihazlarla kurulmuş, 50 yataklı küçük bir semt hastanesiydi. 1993’te çoğunluk hisselerini ve yönetimi aldım. 1995’den itibaren Bağdat, Etiler, Soyak’ta poliklinik kurduk. Acıbadem’in yatak kapasitesini de 50’den 150’ye çıkardık. Bakırköy’de 130 yatakla hizmete başladık. Göz Sağlığı Merkezi açtık. Bugün 400 yatak, 3 bin çalışanımız var. Bugüne kadar 200 milyon dolar civarında yatırım yapmışızdır. Yatırımları genelde yüzde 50 özkaynak, yüzde 50 yabancı kaynakla yaptık.

İki yeni hastane daha geliyor

Yeni hastane projeleriniz hangi noktaya geldi?

- Bursa’daki hastane projemize başladık. Geçenlerde IFC ile 20 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzaladık. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Amacımız önümüzdeki yılın son çeyreğinde Bursa hastanemizi hizmete almak. Maslak’taki 200 yataklı hastane projemizde 3 yıldır ruhsatla uğraşıyoruz. İnşallah bu yıl ruhsatı alacağız. 1.5 yılda bitirmeyi planlıyoruz.

Sigorta sektörüne neden girdiniz?

- Bu yıl Bayındır Hayat Sigorta’yı satın alarak ünvanını Acıbadem Sigorta yaptık. Sadece sağlık sigortası yapıyoruz. Bu konuda da iddialıyız. Sağlık grubu ve sağlık sigortacılığı birbirini tamamlayan unsurlar.

Yabancılarla evlilik düşünmüyoruz

Yabancılarla evlilik düşünüyor musunuz?

- Türkiye’de sağlık sektörüyle ilgilenen herkes önce bize geliyor. Hem halka açığız, hem bu konudaki en büyük grubuz. Ama biz kendi işimizi kendimiz yapmayı tercih ediyoruz. Halka açıklık oranımızı biraz daha artırabiliriz ama evlilik düşünmüyoruz. 2000’de halka arz olduk. 2004’de yabancı yatırımcılardan gelen talep üzerine yüzde 15 olan halka açıklık oranımızı, yüzde 23’e çıkardık. Bunun da yüzde 16’sı yabancı fonlarda.

MEHMET ALİ AYDINLAR

Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, 1956 Arapgir doğumlu. Haydarpaşa Lisesi’nden sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1981 yılında Mali Müşavirlik ofisi açarak çalışma hayatına atıldı. 1986’da Aydınlar Sigorta, 1993’te Darülziyafe Türk Mutfağı Lokantası’na ortak oldu. 1993’te Acıbadem Hastanesi’nin hisselerinin büyük bölümünü alarak yönetime geçti. 2004’de Bayındır Hayat Sigorta’yı alarak Acıbadem Sigorta adıyla sigorta sektörüne girdi. Son 4 yıldır Sağlık Kuruluşları Derneği’nin Başkanlığı’nı yürütüyor.
Yazarın Tüm Yazıları