100 liraya hep açık kal!

Bir frekans var. 94.9’da havada durur. Ya da söyle demeli: gezinir. Kainatın tüm seslerine Açık Radyo olur kendisi. Ben bu frekansı ne zaman duysam, benim dükkanın kapısındaki yazı ters dönüverir. ‘Açık’ olur. Hani Orhan Pamuk olsam, derdim ki: Bir gün bir radyo dinledim ve bütün hayatım değişti.

Açıkradyo kainatın ekolayzırıyla oynuyor. Sesini açtığı şeyleri duysam inanmazdım. Duydum, dinledim. İnanmak da neymiş.

Somut örnekler vermeden anlatmam mümkün değil. Somut bir örnek olmadan, ben bile kendimi anlamıyorum. Açıkradyo’ya kulak verince neler açılıyor bir görelim:

Göğüs sesiyle söylediğim ‘kapalı bölgeler’ böyle,

Kafa sesiyle söylediğim ‘açılan bölgeler’ böyle yazılmıştır.

Örnek 1: ‘Malatya’da kuş evleri var. Kuş evi diye bir şey var.’

Sabah sabah 94.9 pıt diye açılır: Deli gibi kuş sesleri duyulur. Sanki koca bir apartmanda binlerce kuş uçmaktadır. Birazdan bunun aynen böyle olduğu anlaşılır. Malatya’da Kuşevleri işleten bir adamın sesi sonuna kadar açılmıştır. Adam der ki: Malatya’dan insan gelemez, bu kuş salınsın akşama gelir! 2 saat müzik yok. Kuşevleri var. Bu adamlar deli. Ya, ne güzel kuşevleri diye bir şey var. İçi kuş dolu bir apartman. O, bırakınca akşama buraya gelen kuş ne komik. O, ‘Malatya’dan insanı salsan akşama buraya gelemez’ diyen adam ne komik. O adamın bütün işi kuş. Ben bu sesi dinlemek istiyorum. Resmen müzik bu.

Örnek 2: ‘E, ben de bir şey diyorum. Benim sesim neden açılmıyor ?’ Bu radyoda gönüllü yüzlerce programcı var. Bazılarına göre ben, bütün kızları toplayıp kek yapan xl şişirilmiş bir pop-up girl’üm. Müzik kategorisi dışıyım. Bazılarına göreyse Babylon’da konser veren, İstanbul Caz Festivali’ne davet edilen bir pop-reformer’ı.

İçimdeki sese kulak verdiğimde hem hayır öyle değilim
hem de evet öyleyim. Benim çıkardığım sesin açılmaması çoğu zaman hoşuma gidiyor. İçimde ve de evimde bana ait hiçbir poster asılmamış oluyor.

Adam asmada asılan çöpten nil, bir kelime kazanıyor. İnsan kendisiyle ilgili amorti bilet algısından şaşmamalı! Yoksa kendini boşayıp, Bora Bora’da tatile gideceğini sanırsın. Yaşasın Naim Dilmener ve Yaşasın Görgün Taner! Yaşasın Nil Tanrısı ve Yaşasın Nil Sanrısı!

Örnek 3: ‘Kainatta ne sesler var bir bilsen!’

Arabayı sola çekip bekledim. İlk kez dinlediğim bir şey beynimdeki kıvrımlarla aynı kıvrımlara sahipti. Düşünmemi kolaylaştırmıştı. Bana hep bildiğim bir şeyi tatlı dille anlattı. Ben de uzun uzun dinledim. Memenun oldum Telefon Tel-Aviv.

Bir gece stüdyodan dönüşte evin önünde gözlerimden yaş geldi. Japon bir adamla bir kadın birbirlerine kelimesiz ritimsel bir şey anlatıyordu. Biri susunca öteki. O kadar güzel bir şey anlatıyorlardı ki. Acelemiz yoktu ve hepimiz o kadar Japonduk işte. Memnun oldum Asa-Chang & Junray. Sonra bir de deliler var Tiger Lillies. Tiyatral manyaklar. Kurbağa konçertosu var. İsveç’de top 10’e girmiş. Souad Massi var. Sesi ne güzel. ‘

Böyle müzik olur mu canım. Melodi lazım, ritim lazım, ses lazım, şöyle üç beş kıpırtı, nakaratta da hoyda hep beraber bir şey söylemek lazım. Bir şarkının A’sı olmalı B’si C’si olmalı. Ayrıca iyi şarkı satmalı.’ Diyip duruyordu biri, kovdum. Ben bunlarla tanışa tanışa memnuniyetten bir hal oldum. Nildünyasının ve nilfm’in türsüz aşure halini dinleyenler şaşırmasın. Kendimi açık radyo gibi dünyanın tüm seslerine açık nil yapma çabasındayım. Bu köşe de nilfm’in flyerından başka birşey değildir. Frekansını bulan diğer frekansları da duymaya başlamaz mı, ya da tam tersi.

Bu kadar örnek anlatmaya yetti mi bilmiyorum. Açık Radyo beni güncelleyen birşey işte. Eskimiyorum, paslanmıyorum, kapanmıyorum. Bu radyo bir gönüllüler projesi. Yüzlerce insan çeşitli zamanlarda orada küçük bir odada bizim için kainattan bir şeyin sesini açıyor. Bu aralar geçen sene başlayan Dinleyici Destek Projesi’ne davetliyiz. Herhangi bir programa kişisel olarak sponsor olup onun devamlılığını sağlayabiliyoruz. Peki siz buradan buraya seyahati sevenler, Açıkradyo’nun açık kalması için Dinleyici Destek Projesi ‘çoğalıyoruz’a destek olmaz mıydınız?

Tel: 0216 572 95 20

(50 lira ya da 100 liraya bu frekansın hep açık kalmasına sponsor olabiliriz)
Yazarın Tüm Yazıları