100 bin ‘denge bilekliği’ satıldı, ‘plasebo etkisi’ tartışması iyice büyüdü

DENGE bilekliğinin bir yandan plasebo (hiçbir etkisi olmayan ürünlerle tedavi görüldüğüne inanılıp, iyileşme) etkisi yaratıp yaratmadığı tartışılırken, diğer yandan da ithalatçı firmalar ‘iyi yaşa bilezikleri’nin rekoruna göz dikti. Şu ana kadar sattıkları 100 bin ‘denge bilekliği’nden 6 milyon lira gelir elde eden firmalar, satışta 1 milyon adet planı yapılıyor.

Haberin Devamı

SİNEMA sanatçısı Filiz Akın’ın öncülüğünde başlatılan ve geliri kanserin erken teşhis çalışmalarında kullanılmak amacıyla satılan sarı renkli “iyi yaşa” bileziklerinin ardından şimdi de “denge bilekliği” çılgınlığı yaşanıyor. Beşiktaşlı ünlü futbolcu Guti Hernandez’in Türkiye’de öncülüğünü yaptığı bu bileklikleri ithal eden firmalar, “iyi yaşa” bileziklerinin 650 bin adede ulaşan satış rakamlarını yakalamayı hedefliyor. Bugüne kadar sattıkları 100 bin adet bilezikten 6 milyon TL’lik gelir elde eden firmalar, satışlarını 1 milyon adede ulaştırmanın planlarını yaparken, diğer yanda da bu bilekliklerin kullananlar üzerinde plasebo (hiç bir etkisi olmayan ürünlerle tedavi görüldüğüne inanılıp, iyileşme) etkisi yaratıp, yaratmadığı tartışmaları sürüyor.
Etkisi psikolojik mi?
Arkadaşımız Cansu Mansur’un yaptığı araştırmaya göre satış fiyatlarının markasına göre 30 TL’den başlayıp, 100 TL’ye kadar ulaştığı denge bileklikleri, kimine göre psikolojik etki yarattığı, kimilerine göre de pozitif ve negatif iyonların hareketlerini artırıp, vücuttaki biyoelektrik akımı düzenlediği ve bu yolla denge sağladığı savunuluyor. Amerika ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de kullanımı hızla yaygınlaşan denge bilekliliklerini, Guti Hernandez’in yanı sıra ünlü basketbolcu Shaquille O’Neal, Real Madrid’in futbolcusu Christiano Ronaldo, F1 pilotu Rubens Barrichello, golfçü Tiger Woods gibi tanınmış sporcular da kullanıyor. Bu silikon bilekliklerde bir hologram yer alıyor. Bu hologramlara yüklenen negatif iyonlar, vücuttaki iyi enerjinin açığa çıkarıp, güç ve denge sağlanmasına yardımcı olduğu savunuluyor. /images/100/0x0/55ea27d5f018fbb8f86ea1d8
Sahteleri de satılıyor
Üretimini Efx, Power Balance, U- Balance, Extreme Balance gibi farklı markaların gerçekleştirdiği bu bileklikler, internet ve spor mağazalarının yanı sıra Boyner, YKM, Evkur gibi çok katlı zincir mağazalarda da satılıyor. Firmalar, bilekliklerin silikon maddesinin Çin’de, üzerinde yer alan hologramların ise Amerika’da özel olarak üretildiğini ve ‘Embeded in the USA’ mührü taşıdığını söylüyorlar. Bundan da sahteleriyle orjinallerin kolayca birbirinden ayırt edilmesinin sağlanması amaçlandığına değiniyorlar.
Kimler kullanıyor
Firmalar, ilk olarak Amerika’da güç ve denge sağlamaya yönelik ortaya çıkan denge bilekliklerini sporcuların yanı sıra Victoria Beckham, Robert De Niro, Gerard Butler, Demi Moore, Larry King, Puff Daddy, Leonardo Dicaprio gibi sinema ve ekranların tanınmış simalarının da kullandığını vurguluyor. Firmalar, denge bilekliklerinin Türkiye’deki öncüleri arasında
Guti’nin yanı sıra Hidayet Türkoğlu, Mustafa Ceceli, Hakan Şükür, Demet Akalın gibi tanınmış sporcu ve sanatçıların da bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

Haberin Devamı

Plasebo etkisi nasıl oluşuyor

Haberin Devamı

ORTADA gerçek bir tedavi olmaksızın, hiçbir etkinliği olmayan ilaç ve ürünlerle tedavi gördüklerine inandırılan hastaların psikolojik olarak iyileşme göstermelerine Plasebo etkisi deniliyor. Bu tip tedavilerde, ilaç görünümlü şekerler, hiç bir etkisi olmayan serum ve iğnelerin yanı sıra bileklik, dizlik gibi farklı işlevleri olan ürünler de kullanılabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları