10 yıllık psikoterapi seansına bedel bir seremoni

Bilinç altı, bilinç üstü, bilinç ötesi kişinin hayat yolculuğunda keşfetmesi gereken önemli kavramlar. “Sonuçta ne için yaşıyoruz?”, “Mutluluğun resmini hangimiz çizebiliyoruz?” benzeri sorularla boğuşurken kendimi Ayahuasca terapisi icin Brezilya’nın Amazon ormanlarında buldum.

Haberin Devamı

Ruh-beden-akıl üçlüsü, paralel evrenler, şartlanmalar, çekim yasası, enerji teorisi, inanç ve tanrı kavramları, sevginin gücü, yüksek bilinç... Yüzyıllardır Amazonlar’da yetişen Ayahuasca bitkisi, tüm bu kavramların kesişim kümesinde anlatılıyor. Ayahuasca, Peru ve Brezilya’da yetişen psiko-aktif bir bitki. İçindeki DMT maddesi zaten vücudumuzda bulunan, iki gözün arasındaki alın boşluğunda bulunan bir sıvı. Tüm memeli hayvanlarda ve bazı bitkilerde de bulunuyor. Embriyo halindeki bir bebeğin sekiz haftaya kadar salgıladığı bir sıvı. Ölünce hayatınızın film şeridi gibi gözünüzün önünden geçmesini sağlayan da bu sıvı işte. Üçüncü gözü açtıranlardan. Bu maddeyi Ayahuasca bitkisinden aldığınız zaman, adeta yeniden doğuyorsunuz. Metaforik olarak değil, gerçekten.
Şamanların çok eskilerden beri şifa niyetine kullandığı Ayahuasca bitkisi İngiltere ve ABD’de şimdilik yasal olmamasına rağmen, önde gelen psikologlar, psikiyatristler, bilim tarafından inceleniyor, kullanılıyor, tavsiye ediliyor. Son 10 yıldır da Peru ve Brezilya’da açılan Ayahuasca merkezlerinde düzenlenen seremoniler, binlerce insanı ağırlıyor. Sizi size anlatıyor, kucaklıyor, iyileştiriyor, öğretiyor. İçinizdeki gücü, tanrıyı, benliğinizi, öz değerlerinizi hatırlatıyor. Yüksek bilincinize ulaşarak tüm sorularınızı yanıtlıyor. Spiritüel tarafının yanı sıra fiziksel iyileştirici özelliğiyle de biliniyor, her geçen gün daha fazla kişiyi iyileştiriyor. En son Amerikan Elle dergisinden bir editör Peru’da yedi seremoni yapıp dergide sayfa sayfa transformasyon deneyimini ve izlenimlerini yazmış, benim de iyice ilgim kabarmıştı. Ayahuasca bitkisi, şamanlar tarafindan toplanıp ayıklanıp çay gibi kaynatılarak içiliyor. Hayatının anlamını sorgulayan, yenilenmek, iyileşmek, bağımlılıklarından kurtulmak isteyen, içini kemirip bitiren sorulardan, problemlerden, endişelerden, kararsızlıklardan, egolardan, çocukluk travmalarından kurtulmak isteyen herkes tarafından hayat kurtarıcı, hayat değiştirici olarak tanımlanıyor. Meşhur bir mottosu da var: Bir Ayahuasca seremonisi 10 senelik psikoterapi seansına bedel. Bunu okumuş ve birçok terapi yöntemi çalışmış biri olarak söylüyorum. Çünkü psikoterapide sonuç pek yok, süreç var, hatta bazen biraz suçlama, yargılama var. Ayahuasca ise  kucaklayıcı ve dolayısıyla da iyileştirici, yani yarayı kanırtıp etrafta suçlu veya haksız aratmıyor.
Çok yakın bir arkadaşımın bir Ayahuasca merkezine gidip geldikten sonraki muazzam aurası, enerjsi, anlattıkları üzerine geçen hafta Amazonlar’a doğru yola çıktım. Brezilya’da Bahia bölgesindeki bir Ayahuasca merkezine gitmeye karar verdim, açıkcası Peru’dakiler biraz daha korkutucu gözüküyordu. Klasik şaman (shaman) görüntüsü, seremonilerde söylenen mantralar olayı çok klişeleştiriyordu gözümde.
Gittiğim merkez 9 günlük bir program veriyor, içinde 4 Ayahuasca seremonisi ve birçok da workshop sunuyor. Kimi merkezler 2-3 haftalık çok daha yoğun programlar ve çok daha fazla sayıda seremoni gerçekleştiriyor.
İlk seremoni öncesi çeşitli meditasyon teknikleri, belgeseller, power point sunumlar ile çesitli şamanlar ve psikologlar ile yüksek bilinç sohbetleri yapılıyor. Bu arada oraya gitmeden önce başladığınız bir diyet zaten var: Etsiz, tuzsuz, alkolsüz, şekersiz bir beslenme ile mümkün olduğunca vücudun temizlenmesini tavsiye ediyorlar. Gün içinde daha önceden tecrübeli kişilerle konuştuğunuzda, en önemli hazırlığın ise akşamki seremoni için bir ‘niyet’ belirlemek olduğunu anlıyorsunuz. Gerçekten de en kritik nokta bu.

Haberin Devamı

GELECEĞİN BİLİNCİ: AYAHUASCA / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

KAFADA NELERİ ÇÖZDÜM

Çayın tadı hayli fena. Etkisi içtikten 1-2 saat sonra hissediliyor. Böylece başlanıyor ve bir anda başka bir boyuta geçiyorsunuz deyim yerindeyse... 4-5 saat’lik deneyimde bilinciniz yüksek bir yerden hem size hem bedeninize hem de ruhunuza bakıyor. Gördüğünüz vizyonlar asla halüsinasyon gibi değil. Kimi zaman kafa sesi hatta bazen önünüze yazılmış olarak sorularınıza cevaplar bulabiliyorsunuz. Ve fakat her seremoniden aynı etkiyi beklemek yanlış. Bazen egonuz direnebiliyor ve bazen hiçbir şey yaşadığınızı düşünmüyorsunuz. Veya yüzleşmeniz gereken şeyle vedalaşabilmek için öncelikle o üzüntüyü ve öfkeyi hissederek sisteminizden çıkarmanız gerekiyor. Benim de önce yüzleşmelerden sonra mutluluktan ağlayıp tüm sorularıma cevap aldığım, müthiş mutlu ve huzurlu hissettiğim, sevgi dolu iki seremoni geçti. Diğer ikisi kötü geçti diyebilirim. Ama işte olay zaten sadece Ayahuasca içmek ve o süreçte yaşananlar değil, her şekilde bir şey öğrenmek... Kötü geçen seremoniden sonra bile ertesi gün yaşadığınız hafiflik, aydınlanma hissi ve sonrasında grup çalışmalarında paylaşılanlar ile rahatlatıcı çözümlere ulaştım kafamda.
Ayahuasca karakterinizin bir aynası ve amplifikatörü olduğu için, kalkanlarınızı indirir indirmez bir sonraki seremonide bir öncekinin neden öyle geçtiğinin cevabını bile çözüyorsunuz, Ayahuasca sizi bir anne sevgisi ve
bilgeliğiyle kucaklıyor. Yani aslında kendinizi...

Yazarın Tüm Yazıları