10 üstünden puan veriyorum

Not defterimi açtım, ekim ayı boyunca yaşadığımız belli başlı kültür sanat olaylarına puanlarımı veriyorum. Ve bunu hiç de sıfırcı hoca düğmeme basılmış gibi değil, şefkatli ve sevgi dolu bir Ezgi olarak yapıyorum. En azından başlarken iyi niyetliyim, sonrası kader kısmet...

Haberin Devamı

*  Türkiye çağdaş sanat piyasasının en başarılı ve dikkat çekici genç ressamlarından, hem yabancı hem yerli koleksiyonerlerin göz diktiği Burcu Perçin, Mehmet Günyeli-Leyla Alaton boşanmasında bir anda yuva yıkan kadına indirgenmesine, üzüntüsünden ölse de sessiz kalma asaletini ve dirayetini gösterdiği için 10 PUAN.
*  Megalomanlığı Mars’taki vatandaşlar tarafından bile bilinen harika ressamımız Bedri Baykam’la Asmalımescit’te yemek yiyen ve tahminimce yemek boyunca bir tur Baykam’ın ABD’de ne kadar tanındığını, ne kadar çok sergi açtığını, bir tur da yüksek siyasi fikirlerini dinlemek zorunda kalan Ahmet Hakan’a sabrından dolayı 10 PUAN.
*  İki kelam etmesine fırsat kalmamıştır, eminim ama sessiz sessiz uzaklara bakarken bile bir yemek boyunca Ahmet Hakan’a katlanmanın hiç kolay olmayacağını tahmin ettiğimden Bedri Baykam’ın da hakkını teslim etmek isterim. Ona da 10 PUAN.
*  Mısırlı sanatçı Ghada Amer’in pornografik kadın figürlerinden sonra şimdi de eserlerinde hayvan kadavraları ve kan kullanan Avusturyalı Hermann Nitsch’in ilk kişisel sergisini açmayı planlayan Nişantaşı galerisi Dirimart’a cesaretinden dolayı 8 PUAN.
*  Güneydoğu’daki sanatçıları İstanbul’a getirip ilk kişisel sergilerini açarak gerçek Kürt açılımını yapan, şimdi de Fikret Atay’ın “Batman Batman’a Karşı” sergisiyle çok sağlam videolar izlememize imkân sağlayan Tophane galerisi Outlet’e 8 PUAN.
*  Birkaç iş dışında bize konuşacak, düşünecek pek bir şey sunamayan, büyük bir galeri sergisinin ötesine geçemeyen bu yılki Bienal’in Antrepo’daki bölümüne
üzülerek 5 PUAN.

Haberin Devamı

Hey erkekler! ONLARI YİNE DE SEVECEK MİSİNİZ?

*  Derler ki, erkekler kadının evhamlısını, kolayca panik olanını ve huzursuzunu sevmez... Öyleyse dinleyin.
Pedro Almodovar’ın son filmi “Broken Embraces”de psikopat bir işadamının sevgilisini oynayan Penelope Cruz, Vanity Fair dergisinin kasım sayısı için verdiği röportajda şöyle diyor: “Ben her zaman bir endişe yumağı oldum. Hayatımın herhangi bir anında huzuru yakalarsam kendime ‘Böyle hissetmeye hakkın var mı?’ diye sorarım.”
Tam bir Almodovar kadını; dert kumkuması, nevrotik, rahatsız...
Şimdi söyleyin... Bunları bilerek, Penelope’yi hâlâ çok sevecek misiniz? Yoksa siz zaten arızasız kadın olmayacağını çoktan kabul etmiş akıllılardan mısınız?
*  Derler ki, erkekler kadının küfürbazını, efendi olmayanını sevmez.. Öyleyse dinleyin.
Natalie Portman, Interview dergisinde aktör arkadaşı Jake Gyllenhaal’ın kendisiyle yaptığı röportajda şöyle diyor: “Açık saçık sözleri olan, küfürlü hip-hop parçalarına bayılıyorum. Bu aralar favorim Ying Yang Twins’in ‘Wait’ (Bekle) şarkısı. Fısıldayarak ‘Şeyimi (bu kelime yazabileceğimiz şekilde tercüme edilmiştir!) görene kadar bekle’ diyor ya, önce 5 yaşında bir kız gibi şaşırıyorum sonra da eğleniyorum.”
Bunları bilerek, Natalie’yi yine de çok sevecek misiniz? Yoksa siz zaten aldatmanın, gaz çıkarmanın ve küfretmenin sadece erkeklere özgü olmadığına çoktan kani olmuş bilge erkeklerden misiniz?

Haberin Devamı

HİPNOTİZE SOROS SENDROMU

Londra’daki Frieze sanat fuarında gösterilen, Danimarkalı sanatçı kolektifi Superflex’in Mali Kriz adlı son videosu çok ilginç. Bir uzman tarafından hipnotize edilen kişilerin kriz nedeniyle bilinçaltında neler oluyor araştırıyor.
Videonun bir bölümünde hipnoz uzmanı, katılımcılara “Evet şu anda sen paranın peygamberi, finans sihirbazı George Soros’sun” telkininde bulunuyor ve tepkilerindeki değişimi ölçüyor.
Danimarkalı sanatçılar bu videoyu Türkiye’de çekseydi ve hipnoz uzmanı birkaç Türk’e “Soros’sun, Soros’sun” telkininde bulunsaydı herhalde büyük bir şok yaşarlardı. Çünkü bırakın Soros olmayı, “Sorosçu olmak eşittir vatana ihanet” etiketi yapışmış durumda bilinçaltlarımıza. Hem videoyu çekenler hem de zavallı Türk denekler neye uğradığını şaşırırdı. Oh, çok şükür Danimarka’dan ve Soros’tan uzaktayız!
Fragman için: http://www.superflex.net/thefinancialcrisis/

Yazarın Tüm Yazıları