10 trilyon liradan tek kuruş kalmadı

Güncelleme Tarihi:

10 trilyon liradan tek kuruş kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

5 yıldır rehin tutulan Yaşar Zeynal Gürdal'ın 10 trilyonluk servetinin, şebeke üyeleri tarafından satıldığı ve üzerine kayıtlı hiçbirşey kalmadığı ortaya çıktı. Polis, Kayserili şebekenin peşine düştü.

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde 5 yıl önce kaçırılan ‘Mallı Garip’ Yaşar Zeynel Gürdal'ın kabus günleri sona ererken, 1994 yılında delil yetersizliğinden kapatılan dosya yeniden açıldı.

Polisiye filmleri aratmayan müthiş macera, 7 Nisan 1993'te, Kuşadası'ndan Yaşar Zeynel Gürdal'ın kandırılarak kaçırılmasıyla başladı. Yaşar Zeynel Gürdal'ın, servetine göz diken Kayserili öğretmen Nurettin Parlak ve müteahhit Hayati Canbulat tarafından kaçırıldığı, mallarının vekaletnamelerle satıldığı duyuldu. Birkaç dostunun polise başvurması üzerine Parlak ve Canbulat yakalandı, gayrimenkullerin satışına tedbir konuldu. Ancak Gürdal'ın Kayseri Savcılığı'na, ‘ölüm korkusu altında’ verdiği ‘‘Hayattayım, kendi isteğimle buradayım’’ ifadesi ve Kayseri 5'nci Noteri'nden Nurettin Parlak'a verdiği vekaletnamenin Kuşadası Savcılığı'na ulaşmasıyla sanıklar serbest kaldı. Gayrimenkullerdeki tedbir kararı da kaldırıldı.

Kayseri'de Parlak, Canbulat ve şebekenin diğer elemanı olduğu belirtilen Muharrem Demir'in ve yakınlarının evlerinde rehin tutulan, son olarak öğretmen Parlak'ın görev yaptığı Mardin'in Kızıltepe ilçesine götürülen Gürdal'ın polis baskınıyla kurtarılması, dosyanın yeniden açılmasını sağladı.

TÜM MALLARI SATILMIŞ

Gürdal'ın mallarının tümünün, vekalet verdiği Nurettin Parlak, Muharrem Demir ve Davut Memiş isimli döviz bürosu sahibi tarafından satıldığı ortaya çıktı. Yıllardır yaşadığı esaret yaşamından kurtulmanın sevinciyle, ‘‘Kuşlar gibi özgürüm’’ diyerek mutluluğunu dile getiren Gürdal, 10 trilyon liralık servetinin avcunun içinden uçup gittiğini, sokakta kaldığını öğrenince yıkıldı. Artık malsız, tam bir garip olduğunu, üzerinden 5 yıldır çıkarmadığı bir pantolon, gömlek ve ayakkabısından başka birşey kalmadığını öğrenen 59 yaşındaki Gürdal, ‘‘Vicdansızlar, küçücük, babamın, annemin anılarıyla dolu evimi de satacak kadar gözünüz aç mıydı? Yaşamımı zindan ettiniz. Ölüm tehditleriyle kişiliğimi yok ettiniz yetmedi mi’’ diyerek yaşadıklarına isyan etti.

Polis korumasına alınan Gürdal, kendisine hayatı zehir eden, ömründen 5 yıl çalanlarla adalet önünde hesaplaşacağını söyledi. Kuşadası Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Gürdal'ın mallarını satan şebeke elemanlarını yakalamak üzere operasyonlara başladı.

Ölüm korkusuyla yaşadım

‘Mallı Garip’ Yaşar Zeynel Gürdal, yaşadığı kabus dolu 5 yılın henüz etkisinden kurtulamadı. 59 yaşındaki Gürdal, ‘‘Beni kaçıranların elinde her an ölüm korkusuyla yaşadım ama düşüncelerim değişmedi. Dava açıp arazilerimi geri alarak yine hayır işlerinde kullanacağım’’ dedi.

ÖNCE İNANMADILAR

Yaşar Zeynel Gürdal'ın kurtulmasında önayak olan, ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki komşuları, gözlemlerini anlattı. Komşuları şunları söyledi:

‘‘Gürdal 8 aydır bu apartmanda oturuyormuş. Polis ihbar üzerine gelip kapıyı çilingire açtırdığında farkettik. Çok kötü bir manzarayla karşılaştık. Saçı sakalı karışmış, aç, sefil bir adam çıktı evden. Ama hiçbir şey söylemiyordu. Konuşmuyordu. Biz yemek verdik, sigarasını aldık. Yavaş yavaş güven duymaya başladı ve başından geçenleri anlattı. Ama hiçbirimiz inanmadık. 5 yılda bir insan nasıl kaçıp kurtulamaz diye düşündük. Gürdal'ın öyküsüne polisler de inanmadı sadece yaşlı, bitkin olduğu için misafir ettiler. Hürriyet muhabirleri geldiğinde, anlattıklarının doğru olduğunu öğrendik.’’

Kimler nereyi aldı

Mallı Garip Yaşar Zeynel Gürdal'ın trilyonluk mallarının kaçırıldıktan 14 gün sonra tapu kayıtlarında komik rakamlar gösterilerek yağmalanmaya başlandığı, son gayrimenkulünün de geçen şubat ayında elden çıkarıldığı saptandı. Tapu kayıtlarına göre satışlar şöyle gerçekleşti:

Davutlar Köyü Plaka mevkiinde 252 parseldeki 24 bin 500 metrekare tarla Gürdal'dan vekaletname alan Nurettin Parlak tarafından Kayserili müteahhit Cengiz Kayıkçıoğlu'na 22 Nisan 1993 tarihinde 20 milyon liraya satıldı.

Hacı Feyzullah Mahallesi Baklakuyu Mevkii' nde 198 ada 20 parseldeki 239 bin 784 metrekarelik arsa Nurettin Parlak tarafından 22 Nisan 1993'te 50 milyon liraya Cengiz Kayıkçıoğlu'na satıldı. Kayıkçıoğlu da bu arsayı Arsan Yapı Kooperatifi'ne sattı.

Türkmen Mahallesi Arap Deresi Mevkii'nde 323 ada 1 parselde 38 bin 710 metrekarelik arsanın tamamı Nurettin Parlak tarafından, kendi kurdukları Gürdal İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş.'ye 14 Kasım 1994 tarihinde 500 milyon lira bedel üzerinden devredildi.

Hacı Feyzullah Mahallesi Gökçen Sokak'taki 99 metrekarelik arsa Gürdal'dan Kızıltepe'de vekalet alan dövizci Davut Memiş tarafından 13 Şubat 1998 tarihinde kardeşi Selamettin Memiş'e satıldı.

Hacı Feyzullah Mahallesi Soy Sokak No: 48'de üzerinde metruk evi bulunan 63 metrekarelik arsası, Davut Memiş tarafından 13 Şubat 1998 tarihinde kardeşi Selamettin Memiş'e satıldı.

‘SUÇSUZUZ’ DEMİŞLERDİ

Haberin Devamı

Yaşar Zeynel Gürdal'ın 10 trilyonluk gayrimenkulünü, tehditle vekaletname alıp satan Kayserili müteahhit Hayati Canbulat ve öğretmen Nurettin Parlak , 1994'te gözaltına alınmıştı. Daha sonra serbest bırakılan Canbulat ve Parlak, olayı araştırmak için Kayseri'ye giden arkadaşımız Cemalettin Özdağan'a suçsuz olduklarını söylemişti.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!