10 milyon dolarlık ’eğitim’ yarattı

Güncelleme Tarihi:

10 milyon dolarlık ’eğitim’ yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 00:00

Annesi ve babası dahil ailesinde 13 memur olan Baybars Altuntaş, lise ikinci sınıfta hanutçuluktaki tatlı paranın büyüsüne kapıldı ve girişimci oldu.

Altuntaş’ın 1991’de Hürriyet Gazetesi’ne verdiği 400 dolarlık ilanla başlayan ’tur operatörlüğü seminerleri’, 8 vilayette (franchising şubelerle birlikte) 13 şubede 10 milyon dolar ciro yapan bir eğitim organizasyonuna dönüştü.

TÜRKİYE’de ilk ’tur operatörlüğü seminerlerini’ 1991’de 21 yaşındayken başlatan ve şu anda ülke genelinde 8 vilayette 13 şubede 38 farklı konuda eğitim kursları veren bir eğitim kurumunun sahibi olan Baybars Altuntaş, Mecidiyeköy’de sadece beyaz yakalılara özel bir VIP Eğitim Merkezi de kurdu. Altuntaş’ın şirketi Deulcom International, yurt geneline franchising vererek yayılıyor ve yakında Malta, Almanya ve Rusya ayakları olan kurumsal bir yapıya kavuşacak. Deulcom’un franchising şubeleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon dolarlık cirosu var. Ailesinde 13 tane memur ’aile büyüğü’ bulunduğunu belirten Altuntaş, başlangıçta aile geleneğine uygun olarak asker olmak istediğini belirtiyor ve şöyle başlıyor girişimclik öyküsünü anlatmaya: "Annem Edirneli, babam Giresunlu. 1975’te İstanbul’da doğdum. Annem ilkokul öğretmeni, babam ise emekli kurmay yarbaydı. Sırasıyla Gazi İlköğretim Okulu, Çapa Orta Okulu, Şehremini Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdim. Babamlar 7 kardeş, annemler 6 kardeş tamamı memur. Ben de subay olmayı çok istedim. Kuleli Askeri Lisesi’ni 78’inci olarak kazandım. Sağlık elemesinde son anda belimde iki kemik arasının doğuştan 1.5 santimetre olduğu anlaşıldı ve bunun ağır kaldırmaya engel olacağı söylendi. Bu noktada elendim. Babam da ’sağlık olsun, kader’ dedi."

LİSEDE TİCARETLE TANIŞTIM: Altuntaş, Kuleli Askeri Lisesi’ne gidemeyince Şehremini Lisesi’ne yazılır ve lise ikide Fındıkzade’deki bir halı dükkanının önünden geçerken mağaza elemanlarının bir turiste halı sıtmaya çalıştığını görür. İngilizcesi iyi olduğu için hemen devreye girer. Altuntaş şöyle devam ediyor: "Bu ilk satış, 25 bin marktı ve 2.500 mark komisyon verdiler. Sonra da bana ’akşamları gel, takıl sana her satışından yüzde 10 verelim’ dediler. 2.500 mark için üç ay çalışmak gerekiyordu. Ondan sonra salı günleri Sultanahmet’e gidip, halı satmaya başladım. Çünkü salı günleri önemsiz dersler vardı. Artık hanutçuluk yapıyordum. Sultanahmet deneyimi uzun sürdü ama bir süre sonra bıktım. Çünkü açık mekanda çalışyorsun, hava şartlarıyla, zabıtayla mücadele ediyorsun v.s."

ÜNİVERSİTEDE TUR SATTIM: Baybars Altuntaş, hanutçuluğun çilesinden kaçmak için bir ofis işi aramaya başlar ve gazete ilanından bir seyahat acentesine, ofis boy olarak müracaat eder. Ofis boy olarak başladığı bu şirkette, 1 hafta sonra uçak bileti satışına geçer. Bu arada da üniversite sınavları sonuçlanır ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’ni kazanır. Yarım gün okul, yarım gün acente şeklinde devam eder. Akşamları bu acentenin muhasebesini tutmaya, geceleri de matematik dersleri vermeye başlar. Bir süre sonra bu acentenin Genel Müdürü Halim Güreş Altuntaş’ı işten çıkarır. Altuntaş şöyle devam ediyor: "Ben de okulda bahar turları satmaya başladım. Ardından Kıbrıs’a da tur düzenlemeye başladım ve bunun için Laleli’de Çiçek Tur ile anlaştım. Artık tur operatörlüğü yapıyordum, acenteye belli bir fiyat üzerinden ödeme yapıyordum üstü benim oluyordu. Sonra Tur 90’a geçtim ve oraya müdür oldum."

Memur çocuğu, patron olmayı nasıl başardı

Deulcom International’ın sahibi Baybars Altuntaş, anne ve babası dahil tüm aile büyükleri memur olan bir ailede doğdu ve büyüdü.

Lise ikinci sınıftayken, İngilizcesini kullanarak bir halı mağazasında parttime satıcılığa başladı ve komisyonun tadını aldı

Lise bitene kadar her salı günü Sultanahmet’te hanutçuluk yaptı. Sonra bir seyahat acentesine girdi ve tur operatörlüğünü öğrendi

Üniversitede okurken, arkadaşlarına bahar turları satmaya başladı, sonra bir acenteyle anlaşarak bağımsız tur satışı yaptı. Bu sektördeki eleman boşluğunu gördü.

Türkiye’de franchising’in ilk medya ve toplumsal misyoneri oldu. Derneğinin kurulmasına göncülük etti, burada tanıştığı işadamlarıyla çevresini genişletti.

Cebindeki son 400 dolarını riske atarak ilan verdi ve ’tur operatörü yetiştirme seminerleri’ başlattı. Sonra bu seminerlerin sertifika altyapısını oluşturdu. Kurslarını çoğalttı.

Son 400 dolarımla Hürriyet’e ilan verdim, her şey değişti

BAYBARS Altuntaş, Laleli’deki turizm acentesinde çalışırken, bir dergide okuduğu, Almanya’da düzenlenen franchising fuarıyla igili bir haber üzerine, 1991’de şirketin sahibi Hans Lang ile ilişkiye girer ve Türkiye’de franchising derneğinin kuruluşuna öncülük eder. 6 ay da genel sekreterliğini yapar. Bu arada Turyap’ın sahibi Azim Sarıbay ile tanışır ve ona ’Sizin Tarlabaşı binanızdan bir yer ayırın, tur operatörlüğü seminerleri verelim, çok para kazanırız’ şeklinde teklifte bulunur. Ancak Sarıbay, bu teklife soğuk bakar ve ’kimse katılmaz’ der. Altuntaş ısrar edince de ’madem kendine güveniyorsun, kaç paran varsa bir ilan ver bakalım, kaç kişi arayacak gör’ der. Baybars Altuntaş şöyle devam ediyor: "Benim 400 dolarım vardı ve Hürriyet’e 2 sütun 10 santimetre ’tur operatörü yetiştirme semineri’ ilanı verdim. Tarih 9 Şubat 1992’ydi. Pazar günü ofise gittim ve 72 kişi kayıt yaptırdı. 15 günde 14.400 dolar tahsilat yaptım. O ilan benim girişimciliğimi başlattı, 1 ay sonra Deulcom Özel Eğitim Hizmetleri A.Ş.’yi kurdum, 2 ay sonra ilk elemanlarımı aldım ve ilk şubemi de İzmir’de açtım. Şimdi franchising Deulcom’larla birlikte, 700 civarında çalışanımız var, 5.000-7.000 arası sürekli öğrencimiz oluyor ve Deulcom’larda yaklaşık 10 milyon dolarlık toplam ciro dönüyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!