10 milyon dolarlık Casanova sergisi

Güncelleme Tarihi:

10 milyon dolarlık Casanova sergisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 00:00

Filmlere, romanlara, hikâyelere, fıkralara konu olan ve çapkınlığıyla tarihe geçen Giocomo Girolamo Casanova’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında tesadüfen kurtarılan orijinal hatıratı ve diğer yazıları Fransa Milli Kütüphanesi’nde sergileniyor. Casanova’nın el yazmaları 10 milyon dolara satın alındığı için sergiye de, ‘10 milyon dolarlık sergi’ deniliyor.

Haberin Devamı

YAPILAN filmler, yazılan romanlar ve anlatılan öyküler dolayısıyla biz onu sadece pencereden pencereye atlayan, her gün bir başka kadında konaklayan bir çapkın olarak biliyoruz ama aslında iyi bir kimyager, hukukçu, virtüöz olmasa da kemancı, diplomat, seyyah ve asker gibi sıfatları da var. 1725’te Venedik’te doğan, Fransa Kralı 15. Louis’in çevresindeki kadınları baştan çıkardığı için 1760’ta Paris’ten apar topar kaçan, 1798’de Bohemia’da ölen Giocomo Girolamo Casanova, 19 Şubat’ta kadar Fransa Milli Kütüphanesi’nin (Bibliothèque Nationale de France) Francois Mitterand Salonu’nda konuklarını ağırlıyor. ‘Casanova — The Passion for Freedom’ (Casanova - Ösgürlük Tutkusu) isimli sergide Casanova’nın 3700 sayfalık hatıratının yanısıra diğer el yazmaları, tabloları, heykelleri, yazdığı müzik parçaları ve eşyası da sergileniyor.
Bombalardan kurtuldu
Casanova’nın hatıralarının ilginç bir öyküsü var aslında. Ölümünden önceki birkaç yılda kaleme aldığı bu hatıralar, yaşadığı dönemin Avrupa aristokrasisini yakından ilgilendiriyor. Ancak onun kadar önemli olan bir başka şey daha var: Casanova’nın yeğenine bıraktığı el yazmaları, bir süre sonra Arnold Brockhaus Yayınevi’ne geçiyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Dresden bombalandığı için bütün bu hatıraların da bombardımanla birlikte yok olduğu sanılıyordu. Ancak nasıl olmuşsa, Leipzig’deki bir bankanın kiralık kasasına kadar ulaşabilmiş Casanova’nın orijinal hatıraları. Amerikalılar da Wiesbaden’e götürerek bu önemli tarihi belgeleri yok olmaktan kurtarmış.
Esrarengiz bağışçı
2007 yılında Fransa’nın Berlin Büyükelçisi’ne gelen esrarengiz bir telefon, Kazanova’nın hatıralarının seyrini değiştiriyor. Telefondaki ses, el yazmalarının satılık olduğunu söylüyor ve Fransa Milli Kütüphanesi’nin ilgilenip ilgilenmeyeceğini soruyor. Ancak fiyat biraz pahalıdır: 10 milyon dolar! Tam bu aşamada bir başka meçhul kişi daha devreye giriyor ve söz konusu parayı Fransa Milli Kütüphanesi’ne bağışlayarak Kasanova’nın hatıralarının Paris’e dönüşünü sağlıyor. Bu büyük rakam, Fransa Milli Kütüphanesi’nin tarihindeki en pahalı alışveriş olarak da geçiyor. Kazanova’nın el yazmalarının 2013’ten itibaren Gallimard Yayınevi tarafından basılacağını söyleyelim ve sergiyi görmeye gideceklere aynı mekanda Boris Vian Sergisi’nin bulunduğunu da hatırlatalım. (http://bit.ly/rxm8c4)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!