10 metrekarede Manş Denizi’ni geçme denemesi

Güncelleme Tarihi:

10 metrekarede Manş Denizi’ni geçme denemesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:00

Yüzerek Boğaz’ı geçebilir misiniz? Peki Manş Denizi’ni? Halep oradaysa arşın burada, buyrun ispatlayın. Balkonda veya bodrumda 10 metrekare yeriniz varsa, kurdurun bir yüzme bandı, hem spor yapın hem kondisyonunuzu ölçün. Bakalım tıknefesin teki misiniz yoksa içinizde Kıbrıs’a kadar yüzebilen bir Namık Ekin mi yatıyor.

’Emirgan’da Boğaz manzaralı lüks villa’ diyor emlak ilanı. Ultralüks özellikleri arasında jet streamli havuz da var. Emlak danışmanı Ömer Sunman, sattığı bütün konutlara "fark yarattığı için" böyle jet stream’li havuz yaptırıyor.

İstanbul Bahçeşehir’den Noyan Ailesi, çocukları gözlerinin önünde yüzsün diye taktırmış jet stream’i. Marmaris Loryma Otel’in havuzu da jet stream’li. Havuzda kondisyon müşterisi yüzerken, eğlenmek isteyenle çarpışmasın diye.

Akıntıya karşı yüzenler çok komik duruyor. Tıpkı koşu bandı gibi ne kadar kulaç atarsan at, bir arpa boyu yol almıyor, olduğunuz yerde kalıyorsunuz. Jet stream’li havuzlara "yüzme bandı" ya da "sonsuz havuz" denmesi de bu yüzden. Kulaç attığınız anda geriye gitmeye başlıyorsunuz.

Yapay akımlı havuzlar aslında 20 yıllık bir teknoloji. İngiltere, Almanya, ABD gibi ülkelerde daha yaygın ama Türkiye, hatta KKTC’de bile mevcut. Girne’den Cypruspools’un sahibi Fuat Kutlu, bugüne kadar 20’ye yakın yapay akımlı havuz yaptıklarını söylüyor.

Bu ürünleri UWE, Fluvo, Endlesspools gibi yabancı firmalar üretiyor; Tamhavuzculuk, Ayhavuz, Santem, Villahavuz gibi birçok yerli firma monte ediyor. İki çeşidi var. Birincisi normal havuza takılan jet stream’ler. İster inşa sırasında, ister sonradan yapay akım fonksiyonu eklemek mümkün.

Asıl ilginci ikinci tür: Bunlar havuzuyla birlikte paket halinde alınıyor; boyutları küçük olduğu için istenilen yere kurulabiliyor. Ha desen küvet kadar. Eni 2.5 metre, boyu 4.6 metre, derinliği 1 metre. Ama "dördüncü boyut" adı verilen su akımı sayesinde havuz, yüzebildiğiniz yere kadar uzuyor.

Meraklısına daha fazla hizmet var. Akımın çıktığı boruya takılan bir hortum sayesinde jet stream’inizi sualtı masaj aletine dönüştürebiliyorsunuz. Satanlar, hortumdan gelen balonlu-basınçlı su akımının bilumum tutukluğa-kulunca birebir olduğunu söylüyor.

Hazır havuza sonradan motor taktırmanın maliyeti, montaj dahil 5 bin euro civarında. İç mekana konulabilen küçük havuzlar ise havuzu, montajı, jet stream’iyle birlikte 20 bin yeni liraya çıkıyor. Rutubeti kesmek için üstüne özel havuz örtüsü isterseniz 1000 liranıza daha kıyacaksınız. Ama neme kesin çözüm nem alıcı: 6 bin lira. Kışın da yüzmek isteyen ısıtma kurdurabilir: 3 bin lira daha demek. "Havuzu terasa kurdurayım, yüzerken manzara izleyeyim" derseniz o vakit üstüne kapama gerekecek. Yazın açılabilen şık bir konstrüksiyon 10 bin euro’ya patlıyor.

Jet stream yapay akıntı sistemi, sadece küçük havuzlarda değil, büyük havuzlarda da kullanılıyor. 4 metrelik akımlı bir havuzu bahçenize, bodrumunuza, salonunuza hatta balkonunuza bile kurdurtabilir; kendi kendinize Manş’ı ya da Boğaz’ı geçme denemesi yapabilirsiniz. İç mekanlardaki nem sorunu, kullanmadığınız zamanlarda havuzun üstü örtülerek engelleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!