10 Kasım bayramı

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Bu başlığı belki yadırgadınız... Çünkü Atatürk'ün ölüm yıldönümünü çok uzun yıllar matem havası içinde yaşadık. Sinemalar ve eğlence yerleri kapanırdı, gazeteler siyah başlıkla çıkardı. Bu uygulama zamanla değişti.

Şimdi O'nun ölüm yıldönümünü çok daha değişik biçimde yaşıyoruz.

Düşünüyorum, 10 Kasım günü belki de Türk milleti için bir ‘‘bayram’’ günü olmalı.

İçimizden Atatürk gibi bir insanı çıkarmış olmanın bayramı...

Çünkü Atatürk gibi bir devlet adamı Türkiye'den bir daha çıkmadı ve çıkmayacak. Değil Türkiye'den, dünya ülkelerinin herhangi birinden de çıkmayacak.

O nedenle, Atatürk'ü özellikle her 10 Kasım günü coşkuyla anmak bizim görevimiz.

Anıtkabir'e, beldelerimizdeki heykellerine, okullarımızdaki büstlerine bir demet çiçek bırakmak... O'nu genç kuşaklara anlatmak... Bundan daha güzel bir anma olur mu?

Salı günü, ölümünün 60. yılında Anıtkabir'e şen şakrak, içinden böyle bir büyük insan çıkarmış bir ulusun bireyi olmanın gururuyla gideceğiz.

Yobazlar ulusunlar, Atatürk'e sövmeye devam etsinler! Bu kervan durmaz, yürür. Sel gibi akar.

***

Sevgili okuyucularım, Atatürk'le doğrudan veya dolaylı bağlantılı olarak yeni çıkan çok güzel kitaplar var. İlkini derleyen Vural Sözer.

‘‘Atatürklü Günler.’’

Atatürk'ün yoğun yaşamını gün gün inceleyen Sözer, kitabında değişik bir yöntem uygulamış. Bunu yıllık takvimle değil, gün olarak yapmış. Örneğin 1 Ocak demiş ve 1920 yılından başlayıp 1938 yılına kadar geçen her 1 Ocak günü Atatürk'ün ne yaptığını, nerede olduğunu, hangi konuşmayı yaptığını açıklamış.

Yani günleri yıllar içinde değil, yılları günler içinde sıralamış.

Çok yararlı bir eser. (Barajans Yayınları. Tel: 0212 251 13 47).

* * *

Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Dergisi çok güzel bir iş yapmış. ‘‘Cumhuriyetin 75. Yıldönümünde Polis Arşiv Belgeleriyle Gerçekler’’ isimli bir dergi, ya da kitap yayınlamış. Burada Atatürk dönemindeki üç önemli olayın o günlerdeki orijinal belgeleri toparlanmış.

1- İstiklal Harbi döneminde hainlik ettikleri için daha sonra yurtdışına gönderilenler. (150'likler). 2- Yedeksubay Kubilay'ın Menemen'de yobazlar tarafından boğazı kesilerek şehit edilmesi. 3- O dönemde çarşaf-peçe olayı.

Çok ilginç belgeler elinizin altında.

***

Bir başka kitap, Atatürk'le doğrudan değil ama dolaylı olarak ilgili.

‘‘Osmanlı'nın Arka Bahçesi.’’

Yazarı Mevlüt Uluğtekin Yılmaz.

Osmanlı'nın, yobaz takımı ve sözde din adamları tarafından nasıl büyük felaketlere sürüklenip batırıldığını anlatıyor. Uluğtekin'in kitabını okuyunca, cumhuriyetin değerini bir kez daha anlıyorsunuz.

(MUY Yayınları. Cep: 0542 216 99 56).

***

Elimde bir kitap daha var. Tamamlandığında 15 ciltten oluşacak muhteşem eserin ilk kitabı:

‘‘Atatürk'ün Bütün Eserleri.’’

Atatürk'ün yazdığı, söylediği ve imzaladığı tüm belgeler bir araya getiriliyor. Çok büyük bir çalışma. Bu çalışmada çok sayıda bilim adamı ve araştırmacı görev yapıyor.

Bu çerçevede sadece Atatürk'e ait olduğu belgelenen eserler yer alıyor. Anılara yer verilmemiş. Belgeler tarih sırasına göre kullanılıyor ve günümüzün Türkçesi ile yayınlanıyor. Bütün arşivler taranmış, tüm belgelerdeki hata ve eksikler giderilmiş.

Çeşitli kurullar tarafından yapılan bu çalışmalarda Atatürk'le ilgili çok sayıda yeni belgeye ulaşılmış. Örneğin eski Sovyetler Birliği arşivlerinden, hiç bilinmeyen Atatürk belgeleri ortaya çıkarılmış.

***

‘‘Atatürk'ün Bütün Eserleri’’nin birinci cildinde 1903-1915 yıllarına ait toplam 118 belge var. Örneğin o günlerin genç subayı olan Mustafa Kemal'in 31 Mart 1909 gerici ayaklanması dönemine ait iki not defteri gün ışığına çıkarılmış. Ayrıca bu ciltte, Atatürk'ün yazdığı beş kitaba da yer veriliyor. Kitaplar şunlar:

‘‘Cumalı Ordugâhı, Taktik Tatbikat Seyahati, Subay ve Kumandan İle Konuşmalar, Arıburnu Muharebeleri Raporu, Çanakkale Muharebelerine Ait Tarihçe.’’

Okuyucu bu ciltte Atatürk'ün düşünsel gelişmesini ve yaşamından kesitleri, 1908 İkinci Meşrutiyet, 31 Mart 1909 gerici-yobaz ayaklanması, 1911 İtalyan Harbi, 1912 Balkan Harbi yenilgisi, Birinci Dünya Savaşı öncesi, Arıburnu ve Anafartalar savaşı koşullarında, bir tarih akışı içinde izleyebiliyor.

Tamamı 15 ciltten oluşacak bu büyük eserin ilk cildi, 484 sayfa. Eserin sonunda ayrıca, kapsamlı bir dizin yer alıyor.

Bu görkemli eseri ülkemize armağan eden Kaynak Yayınları'nı ve esere katkıda bulunan kadroları kutluyorum. Çok büyük bir iş başarmışlar.

(Kaynak Yayınları. Tel: 0212 252 21 56. Faks: 249 28 92).

***

Evet, Mustafa Kemal Atatürk'ü önümüzdeki salı günü bir kez daha saygı ve coşkuyla yüreklerimizde yaşatacağız.

Bir ülkeyi, bir ulusu yoktan var eden büyük devlet adamını ve onun asker ve sivil kadrolarını hep birlikte anacağız.

İsmet İnönü, Mareşal Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Fahrettin Altay, Asım Gündüz, Kazım Özalp, Kılıç Ali, Ali Çetinkaya ve isimli isimsiz, daha nice kahramanlar...

Atatürk'ü anmak, onları da anmaktır.

Atatürk'e sövmek, onlara da sövmektir.

Allah hepsine rahmet eylesin. Nur içinde yatsınlar.



Yazarın Tüm Yazıları