10 dakikada yapılacak kolay yaz yemekleri

Bu sıcaklarda insanın canı değil saatlerce ocak başında yemek pişirmek, vallahi mutfağa bile girmek istemiyor.

Hele yazlıkta olanlar için dışarının serin cazibesiyle mutfağın cehennem sıcağı arasında kalmak insanı daha da bezdiriyor. İşte bu hafta size mutfakta sadece on dakikada hazırlayabileceğiniz lezzetli, oldukça değişik ve hem sizi rahatlatıp hem de takdir almanızı sağlayacak tam 20 tarif veriyorum. Zaten evde yemek hazırlamayı bildiğinizi varsayarak, tarifleri uzun uzun değil, sadece ana hatlarıyla anlatıyorum. Miktarları ayarlama işini de büyük ölçüde size bırakıyorum. Bu haftaki ilk deneme. Sizden olumlu tepki alırsam kolay yaz tariflerime haftaya da devam edebilirim.

İLHAM KAYNAĞIM MARK BITMAN

Aslında bu yazıyı hazırlama konusunda ilham aldığım kaynak, geçen haftaki The New York Times gazetesinde Mark Bitman’ın yazısıydı. Ancak oradaki tarifler gerek kullanılan malzemelerin Türkiye’de bulunmaması ya da pahalı olması, gerekse de damak tadımıza uygun olmamaları nedeniyle çok işime yaramadı. O yüzden oturup kendi ’yazlık’ tariflerimi kendim düşündüm, tasarladım ve listemi oluşturdum.

Ufak bir not: Başlıkta on dakika derken, makarna için su kaynatma süresini buna dahil etmiyorum. Bir de, iki işi aynı anda yapabileceğinizi varsayıyorum. Yani örneğin et sosunu bir tavada hazırlarken, aynı anda diğer bir tavada etleri pişirmeniz gerekecek. ’Zaman yönetimi’nin bu ’eşzamanlı çalışabilme’ ilkesini mutfakta uyguladığınız her vakit ciddi zaman tasarrufu yapabilirsiniz. Bu haftaki tarifler az sayıda başlangıç yemeği, bol miktarda ana yemek içeriyor. Tatlı tarifi vermiyorum, zira meyve ve dondurmanın bol olduğu bu mevsimde en güzel tatlı çeşitleri bunlar. Haftaya kadar güzellikle kalın, zamanınızı akıllı kullanın.

1. Taze incirleri soyun, enlemesine kalınca dilimler kesip tabağa yerleştirin, üzerlerine kavun top çıkarıcısıyla (veya tatlı kaşığıyla) birer top labne peyniri koyun, başlangıç olarak servis edin.

2.Büyük boy konserve haşlanmış nohutu açın, yıkayıp süzün. İçine çok ince doğranmış bir kaşık taze soğan, çok ince küp doğranmış bir çarliston biber, dövülmüş bir diş sarmısak, bir tatlı kaşığı tarhun otu koyup zeytinyağı ve sirke ekleyip servis edin.

3. Bir tavadaki zeytinyağında bir diş sarmısağı kararana dek pişirip dışarı alın. İçine iki bardak elle koparıp ufalttığınız minik karnabahar çiçeklerinden koyup beş dakika kavurun. Bir bardak nane yaprağını da ekleyip bir dakika birlikte kavurun. Haşlanmış fiyonk makarnanın üzerinde sos olarak servis edin.

4.Evde hazır zeytinyağlı barbunya fasulyesi varsa bundan bir ana yemek oluşturun: Levrek fileto dilimlerini yağsız tavada önlü arkalı ikişer dakika pişirin. Barbunyayı ısıtın. Tabakların ortasına barbunyayı paylaştırıp üzerlerine levrek filetolarını oturtun. Kıyılmış taze kişniş veya maydanozla dekore edin.

5. İnce dilimlenmiş tavuk göğüslerini hafifçe una bulayın ve yapışmaz tavada, az zeytinyağında, hafif kahverengi olana dek sote edin. Hazırladığınız marul-roka salatasının içine zeytinyağı-limon-sirke karışımını (vinegretini) ekleyip harmanlayın. Salataları tabakların ortalarına paylaştırın ve üzerlerine tavuk dilimlerini oturtup servis edin. Limon halkalarıyla dekore edin.

6. İki parmak kalınlığında kesilmiş ve dövülmemiş bonfile diliminin her bir tarafı üç dakika olacak şekilde yüksek ateşte yapışmaz tavada pişirin. Bu sırada bir bardak kırmızı şarabı bir tavada, içine bir çorba kaşığı bal koyarak kaynatın, hızla suyunu uçurun ve koyu bir sos haline getirin. Bonfileleri tabaklara paylaştırın, sosu etraflarında gezdirin.

7. Marul, kıvırcık ya da Akdeniz yeşillikleri salatası yapıp, zeytinyağı-limon-sirke vinegretini salataya iyice karıştırın. Bir bardak kadar küçük küpler şeklinde kestiğiniz soyulmuş şeftaliyi de salataya karıştırın. Varsa, birkaç tane de soyulmuş buzlu badem ilave edin. Şeftali ve fıstık yerine salataya kapari, kıyılmış dereotu, zar şeklinde doğranmış salatalık ve domates de koyabilirsiniz. Levrek filetolarını yapışmaz tavada önlü arkalı beş dakika kadar pişirin. Salataları tabakların ortalarına paylaştırıp levrekleri üstlerine oturtun, ana yemek olarak servis edin.

8. Elmaları kabuklarıyla birlikte küçük küpler halinde doğrayın. Çok az zeytinyağı konmuş yapışmaz tavada birkaç dakika sote edin. Temizlenmiş olarak aldığınız ıspanağın yapraklarını ilave edip sadece 15 saniye birlikte pişirin. Kavrulmuş çam fıstığı ilave edin, kenara alın. Bu sırada çipura, levrek, fener gibi herhangi kemiksiz balık filetolarını önlü arkalı beş dakika kadar yapışmaz tavada pişirin, ıspanak karışımını tabaklara paylaştırıp balıkları üzerlerine oturtarak servis edin.

9. Aynı yemeği bu kez şeftali küpleri ve antepfıstığı içi kullanarak yapın. Ispanak yaprakları pişmeyecek, sadece ısıyı biraz görecek, unutmayın.

10. Bir tavada zeytinyağında iki diş çok minik zar şeklinde kesilmiş sarmısağı hafifçe kavurun. Önceden eritilip suyu süzülmüş, kağıt havluyla kurulanmış bir paket donmuş karidesi ekleyin ve üç-dört dakika karıştırarak hızlı ateşte sote edin. Bir çorba kaşığı rakı, biraz pul biber ve kıyılmış maydanoz ekleyerek servis yapın.

11.Karidesleri aynı şekilde zeytinyağında sote edin. İçlerine bir çorba kaşığı balzamik sirke ilave edin. Tabaklara roka yapraklarını yatay olarak bolca yerleştirin. Üzerlerine karidesleri sosuyla birlikte paylaştırın. Kavrulmuş çam fıstığı (küner) serpin ve sıcak servis edin.

12.Konserve mısırları, içinde bir bardak un ile iki yumurtanın çırpıldığı kaseye ekleyin. Tuz-biber, kıyılmış taze soğan ekleyip karıştırın. Az zeytinyağında mücver gibi, ama küçük yuvarlaklar şeklinde kızartın. Sote edeceğiniz levrek filetoların yanında servis edin.

13. Soğuk domates çorbası (gazpaço) yapın: Bir blender içine bir kutu konserve doğranmış domates, bir soyulup doğranmış salatalık, iki ayıklanıp doğranmış çarliston biber, bir kaşık biber salçası, bir tatlı kaşığı ince doğranmış kuru soğan, bir diş dövülmüş sarımsak, dört çorba kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı sirke koyun. Bir bardak su ile 4-5 küp buz ekleyip blenderi çalıştırarak püre haline, ya da su ilave ederek arzu ettiğiniz çorba kıvamına getirin. Buzdolabında soğutup, soğuk olarak servis edin.

14. Evde zeytinyağlı barbunya fasulyesi yemeği varsa, bunu makarna sosu olarak kullanın. Barbunyayı ısıtın, haşladığınız kalem makarnayla karıştırın, tabaklara paylaştırın, kıyılmış taze maydanozla dekor yapıp servis edin.

15. Ekmek pizzası yapın: Baget ekmeği, çavdar ekmeği veya halk ekmeğinin yarısını, enlemesine ikiye kesin. Her bir yarımın üzerine, içine biraz zeytinyağı koyduğunuz domates püresinden kaşıkla sürün. Kekik serpin. Önceden 230 C dereceye ısıtılmış fırında beş dakika pişirin. Üstüne ne dilerseniz onu koyun. Örneğin doğranmış biber, tane mısır, jambon, mantar. Rendelenmiş bolca peynir de serptikten sonra beş dakika daha fırında pişirin.

16.Ekmek pidesi yapın: Baget ekmeği önce yarıya kesin, sonra bu yarımları enlemesine ikiye bölün. Üzerlerine bolca tereyağı sürün ve önceden ısıtılmış 230 C derece fırında 3-4 dakika ısıtın. Rendelenmiş beyaz peynir, kıyılmış maydanoz ve çırpılmış yumurta karışımını bu ekmeklerin üzerine paylaştırın ve fırında altı-yedi dakika daha (ya da kızarana dek) pişirin. Soğuk ayranla servis edin.

17. Soğuk ayran çorbası yapın. Pirinci kaynar suda haşlayın, süzün, soğuk sudan geçirin. Buzlu, koyuca kıvamlı ayranın içine karıştırın. İnce kıyılmış taze nane ve zeytinyağıyla dekore edin.

18. Taze incirleri soyup iri küpler halinde doğrayın. Bir bardak kırmızı şarabı bir tavada bu incirlerle birlikte yüksek ateşte kaynatarak suyunu uçurup koyu kıvamlı bir sos elde edin. Bonfileleri her bir yüzü üçer dakika olacak şekilde yapışmaz tavada sote edin. İncirli sosu üzerlerine gezdirerek servis edin.

19. Az zeytinyağında kıyılmış sarmısağı hafifçe kavurun. Doğranmış çarliston biber ekleyip iki dakika pişirin. Çekirdeksiz siyah zeytin, bol miktarda ikiye kesilmiş kiraz domates ilave edip iki dakika daha birlikte pişirin. Taze fesleğen ve taze kekik ekleyip kenara alın. Aynı sırada yapışmaz tavada kuzu pirzolalarını 7-8 dakika yağsız sote edin. Sosu tabaklara paylaştırın, üzerlerine pirzolaları yerleştirerek servis edin.

20. Soyduğunuz incirleri enlemesine ikiye kesin. Aralarına labne veya taze lor sürüp sandviç yapın. Yukarıdan aşağıya doğru ikiye kesin. Şarküterinden alacağınız en ince ayarda dilimlenmiş karabiberli rozbifin içine sarıp bohça yapın. Tavada kaynatarak suyunu uçurup koyu kıvama getirdiğiniz balsamik sirkeyi tabakta incirlerin etrafında sos olarak gezdirin, başlangıç tabağı olarak servis edin.
Yazarın Tüm Yazıları