1 Mayıs’a yol yakınken...

GEÇMİŞ ‘1 Mayıs’lar için gazete arşivlerini tararken 2001’in Milliyet’inde birinci sayfada “eğlenceli bir numara” dikkatimi çekti.

Haberin Devamı

Gazete, bir demeç yayınlıyor ve “Sizce bu sözler kime aittir? Cevabı 16’ncı sayfamızda...” diyerek okuru içeri davet ediyordu.
Demeç şöyleydi:
“İşçilerimiz haklarını alabilmek için tarihte büyük mücadeleler vermiştir. Bu günün, işçilerimize hayırlı olmasını dilerim.”
Test usulü bu soru için verilen şıklar ise şöyleydi:
a-Karl Marx
b-V.I. Lenin
c-Tommy Hilfiger
d-Tansu Çiller
Cevap Tansu Çiller’di...

*

Arşiv taraması sırasında kanlı, çatışmalı, insanların öldürüldüğü, yaralandığı, 1 günde 2 bin 240 kişinin gözaltına alındığı (1990) onlarca 1 Mayıs’ın yanı sıra 1986 yılından şöyle bir haberle karşılaştığım düşünülürse büyük bir ilerlemeyi işaret ediyordu Çiller testi.
Nasıldı 1986’daki haber?
Buyurun:
“TBMM’de SHP’li Aydın Güven Gürkan ‘1 Mayıs emek bayramıdır’ deyince, ANAP’lılar üstüne yürüdü. ANAP Genel Sekreteri Mustafa Taşar, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı ve Grup Başkanvekili Pertev Aşçıoğlu ‘Gürkan komünist mi değil mi açıklasın’ dedi...”

*

Haberin Devamı

Bir, hatta iki soru da benden gelsin o zaman...
Soru: Aşağıdaki demeçler kime aittir?
DEMEÇ 1: “1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması tesadüf değildir. Bu kutlama Türkiye’nin nasıl değiştiğinin, olgunlaştığının, tabuları nasıl yıktığının, statükoyu nasıl aştığının, tahrik ve provokasyon korkularından nasıl sıyrıldığının somut bir abidesidir...”
DEMEÇ 2: “Emek ve Dayanışma Günü’nün, İstanbul’umuz da şiddet içermeyen bir gün olarak tamamlandığını sizlerle paylaşmak isterim. Taksim Meydanı ve ara sokaklarda çeşitli güvenlik önlemleri alındı. Ancak olumsuz bir durum olmadığı için polis güçleri çevrede pek görünmedi.”
CEVAPLAR: 1) Recep Tayyip Erdoğan (2010). 2) Hüseyin Avni Mutlu (2011).

*

Dünyanın en akıllı insanı olmaya gerek yok.
2010 ve 2011’deki gibi Taksim kitleye açıldığında olay çıkmadığını gördük, biliyoruz.
Bunun dışında ne zaman engel konulsa kan aktı, şiddet galip çıktı.
Yol yakın, deneyimler ortada...
Daha ne diyeyim?..

Yazarın Tüm Yazıları