1. Dünya Savaşı şehitleri için Rusya'ya anıt

Güncelleme Tarihi:

1. Dünya Savaşı şehitleri için Rusyaya anıt
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 22:34

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan ‘Şehitlik Anlaşması’, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Anlaşma ile 1. Dünya Savaşı yıllarında esir düşen ve kamplarda hayatlarını yitirerek Rusya’nın Krasnoyarsk bölgesinde defnedilen Türk askerleri için şehitlik anıtı inşa edilecek.

Haberin Devamı

Anlaşma, 3 Aralık 2012 tarihinde Başbakanlar düzeyindeki Türkiye-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyi 3. toplantısında, Dışişleri Bakanları tarafından imzalanmıştı. Rusya, anlaşmaya ilişkin iç onay sürecini 11 Aralık 2013 tarihinde tamamlamıştı. “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında Anlaşma”ya ilişkin tasarı önceki akşam Genel Kurul’da 188 milletvekilinin oyu ile kabul edildi.

MEZARLARIN KÜNYE TESPİTİ

Anlaşmayla, 1. Dünya Savaşı yıllarında esir düşen ve kamplarda hayatlarını yitirerek Rusya’nın Krasnoyarsk bölgesinde defnedilen Türk askerleri için şehitlik anıtı inşa edilecek. Anlaşmayla Vladivostok, Petrevski ve Hirov’da bulunan Türk askerlerinin mezarlarının künye tespitinin yapılması ve bu şehirlerde birer anıt inşa edilmesi de amaçlanıyor.

Haberin Devamı

MHP: BİR HAYLİ GECİKTİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, “Rusya Federasyonu’nun, anlaşmanın iç onay sürecini 2013’te tamamladığı anlaşılmaktadır. Türkiye’deki onay sürecinin, son dönemlerde Rusya’yla ilişkilerimizde yaşanan gerilimlere bağlı olarak bir hayli gecikmiş olduğu ortaya çıkmaktadır” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!