1.5 milyon öğrenci yıkıldı

Güncelleme Tarihi:

1.5 milyon öğrenci yıkıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Öğrenci Seçme Sınavı, dün akşam iki soru kitapçığının çalındığı belirlenince son anda iptal edildi. Sınava hazırlanan 1.5 milyon öğrenci hüsrana uğradı. Sınavın, haziran ayında yapılması planlanıyor.

Bu yıl 1 milyon 477 bin 408 gencin titiz bir çalışmayla hazırlandığı ve 148 merkezde bugün yapılması planlanan 1999 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), dün İstanbul'da iki soru kitapçığının çalınması üzerine ertelendi. Trilyonlarca liraya mal olan ÖSS'nin yeni hazırlanacak sorularla haziran ayının ortalarında yapılması tasarlanıyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, sınavdan önce soru kitapçıklarının sınavların yapılacağı çevre okullara göre sıralanmak üzere gönderildiği 3 depodan biri olan İstanbul Bağlarbaşı'ndaki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Sınav Merkezi'nde,dün iki soru kitapçığının çalınması üzerine ÖSS iptal edildi. Binada görevli kampus amiri ile kurye korumaları, dün saat 16.00 sıralarında, düzenledikleri sınav evraklarının içinde bulunduğu çuvallardan 25. kurye torbasının yırtık olduğunu fark etti. Bunun üzerine yapılan sayımda torbada 10 adet olması gereken paketin 2 adet eksik olduğu ortaya çıktı. Olay yerine gelen polis tarafından yapılan ilk incelemelerde, torbanın kesici bir aletle yırtıldığı anlaşıldı. Torbanın üzerinde kan lekeleri bulan polis, kan izinin soru kitapçığını çalan kişi ya da kişilere ait olabileceği şüphesiyle DNA incelemesi başlattı. İlk araştırmalar sonucu, dün sabah özel bir TIR'la Bağlarbaşı'ndaki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki Sınav Bürosu'na getirilen ve özel bir odaya konan evrakların başında bir müstahdemin bulunduğu belirlendi. Kitapçıkların başında bulunan görevlinin bir ara yemek için ayrıldığı, bu sırada da sınıf kapısının açık kaldığını belirten polis yetkilileri, ‘‘Kapının açık kaldığı bu sırada öğrencilerden biri ya da dışardan gelen kişilerin sınıfa girdiğini sanıyoruz’’ dedi. Skandalla ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde, fakültede çalışan ve soru kitapçıklarını taşıma işlemini yapan Muzaffer Tabak, Kadir Türker, Mustafa Çoban ve İsmet Şahin, dün akşam saatlerinde gözaltına alındı.

HAZİRANDA YAPILACAK ÖSYMile YÖK, sınavın güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle, bugün yapılması beklenen ÖSS Sınavı'nın ertelendiğini açıkladı. Bu yıl yeni bir uygulamayla ilk kez tek basamaklı hale getirilen üniversite sınavı, Ögrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenecek ileri bir tarihte yapılacak. ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, ertelenen ÖSS'nin haziran ayının ortalarında yapılması planlanıyor. 16 Mayıs'taki Yabancı Dil Sınavı ise daha önce açıklanan tarihte yapılacak.

İlginç tesadüf

Bu ilk değil

Daha önce merkezi sistemle düzenlenen iki ayrı sınav, soru kitapçıklarının sınavdan önce dışarıya sızdırılması nedeniyle iptal edilmişti:

SORULAR DERSHANEYE SIZDIRILMIŞTI

7 Temmuz 1973'te, ÜSYM (Üniversite Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavları sorularının daha önceden özel bir dershane tarafından ele geçirilmesi üzerine iptal edilmişti. 7 Temmuz 1973'ten önce Cağaloğlu'ndaki Özel Murat Dershanesi öğrencilerinin, sınav sorularının üzerinde çalıştıkları ihbarını alan Cumhuriyet Gazetesi eğitim muhabiri Şükran Soner, soruları notere götürerek bir tutanak hazırlatmıştı. 7 Temmuz Pazar günü sınavda sorulan soruların, daha önce noter tarafından tasdik edilenlerle aynı olması üzerine sınav iptal edilmiş, soruları dışarıya sızdıran matbaa işçileri suçlu bulunmuştu.

HÜRRİYET SINAVI İPTAL ETTİRMİŞTİ

24 Mayıs 1992'de yapılan Anadolu Lİseleri Sınavları'ndan bir gün önce Hürriyet Gazetesi, sınav sorularının satıldığı iddialarını gündeme getirerek, soru kitapçıklarından birini ele geçirdiğini açıklamıştı. 23 Mayıs 1992 tarihli Hürriyet'te, Ankara muhabiri Saygı Öztürk'ın ele geçirdiği sorulardan birkaçı, noterde tasdik edildikten sonra yayınlanarak skandal ortaya çıkarılmıştı. 24 Mayıs Pazar günü yapılan sınav, Hürriyet'in gazetecilik başarısının ardından iptal edilerek, 4 Haziran 1992'de yenilenmişti.

İnanamadılar

Bir buçuk milyona yakın gencin yoğun bir tempoyla hazırlandığı Öğrenci Seçme Sınavı'nın ertelendiği haberi, öğrenci ve velilerde şok etkisi yarattı. Sınav öncesi stres atmak için dolaşmaya çıkan öğrenciler acı sürprizle karşılaştı. Özellikle lise son sınıfta okuyan ve sınava hazırlanmak için son bir ayda rapor alan öğrenciler, devamsızlık haklarını da doldurduklarına dikkat çekerek, ‘‘Bundan sonra bir gün bile okula gitmezsek, doğrudan kalmış sayılacağız’’ diye feryat ettiler.

Sınava hazırlanan Emre Kural tepkisini ‘‘Olamaz böyle bir şey. Soru kitapçığına sahip çıkamayanlar bize nasıl sahip çıkacak, merak ediyoruz. Hala inanamıyorum’’ diyerek dile getirirken, Nilüfer Kargı ertelemeyi duyunca bütün dengesinin altüst olduğunu söyledi.

Bakırköy Lisesi'nden geçen yıl mezun olan Sibel Atik önce inanamadığını söyledi. Atik, ‘‘Komşulardan duydum. Evdekiler beni inandırmak için bir saat uğraştı’’ dedi. Babası Adil Dandin'le stres atmak için dolaşmaya çıkan Özgür Dandin ise ‘‘Çok iyi hazırlanmıştım. Yazık oldu’’ dedi.

ÖSYM Başkanı özür diledi

ÖSYM Başkanı Fethi Toker, hırsızlık skandalının ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada ‘‘1999 ÖSS sınavı 2 Mayıs 1999 Pazar günü yapılmayacaktır, sınav ertelenmiştir. Sınav tarihi ile ilgili bilgi ayrıca verilecektir. Bu son derece üzücü olay için kamuoyundan, velilerden, adaylardan ve görevlilerden özür diliyorum’’ dedi.

Yeni ücret alınmayacak

YÖK Başkanı Kemal Gürüz, öğrencilerden sınav ertelendiği için yeni bir ücret talep edilmeyeceğini, evrakların ve sınav yerlerinin geçerliliğini koruduğunu söyledi. Gürüz, çalınan soruları öğrencilerin çalışması için açıklayacaklarını da bildirdi.

3.5 trilyon boşa gitti

1999 ÖSS için ÖSYM tarafından harcanan yaklaşık 3.5 trilyon lira, sınavın ertelenmesiyle boşa gitti. Sınav iptal edilmeseydi 218.470 bina sorumlusu ve gözetmen ile 1000'e yakın ÖSYM kuryesi sınavda görev yapacaktı. Soruların basıldığı matbaa çalışanları ile soruları hazırlayan kuruldaki görevliler, 15 gün boyunca bulundukları yere hapsedilmişlerdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!