1-0... New York’ta...

KAPIDAN içeriye nasıl girilecek?.. Pratik ve acil sorun bu!..

Birleşmiş Milletler'in yıllık açılış toplantısı geçen hafta New York'ta. İşgalden sonra, ABD'nin oluşturduğu Irak Geçici Konseyi de New York'a geliyor. Washington kendi iradesiyle oluşturduğu bu yönetimin B.M.'de gövde gösterisi yapmasından yana. İyi de, ortada bir sorun var:

BM geçici Irak Konseyi'ni tanımıyor!.. Dolayısıyla, geçici yönetim üyelerinin BM binasından içeriye girmeleri mümkün değil.

Ortada B.M.'nin 14 Ağustos 2003 tarihli, 1500 sayılı kararı var. Kararın birinci maddesi:

‘‘BM uluslararası tanınmışlığı bulunan ve Irak üzerinde egemenlik icra edecek bir hükümetin kurulması için oluşturulan Irak Geçici Konseyi'ni memnuniyetle karşılar.’’

Memnuniyetle karşılıyor, ama tanımıyor!.. BM bu kararıyla, konseyin yetkilerini, bir an önce egemenliği kullanacak uluslararası tanınmış bir hükümete bırakmasını diliyor. Dolayısıyla, Irak Geçici Konseyi'ni tanımadığını söylemiş oluyor. Durumu, bu kararıyla da, dünyaya ilan ediyor.

BM'nin Irak'taki yönetimi tanımadığı, aslında daha önce ilan ediliyor. 22 Mayıs'ta Irak'a uygulanan ambargo kaldırılıyor. Aynı gün yayınlanan 1493 sayılı kararda, muhatap, Irak'taki otorite. Yani, ABD!..

MASLAHATGÜZAR DANIŞMANLARI

Tanınmamış bir yönetimin B.M.'den içeri adım atması mümkün değil.

Çözüm ilginç. Saddam döneminin B.M. Büyükelçiliğinden kalan müsteşar halen orada görevli. Irak Geçici Konseyi üyeleri, Adnan Paçacı, Ahmet Çelebi, hatta Dışişleri Bakanı Hoşyar Zabari, maslahatgüzar danışmanı sıfatıyla, BM'den içeriye giriyor!..

Bir Dışişleri Bakanı, BM tarihinde ilk kez kendi ülkesinin maslahatgüzar danışmanı sıfatına sığınmak zorunda kalıyor!.. Sadece bakan mı?.. Irak'ı yöneten koca koca adamlar da öyle!..

Bu komedinin birinci perdesi. Hem de uluslararası alanda. Birinci perde inerken, bu komediye BM'de kimse ses çıkarmıyor!..

KÜRSÜ İŞGALİ

İkinci perde, daha eğlenceli.

Açılış toplantısının son günü. Aaaa, BM kürsüsünde Irak Geçici Konsey üyelerinden Ahmet Çelebi bir konuşma yapıyor. Hangi sıfatla?.. Irak Delegasyonu Başkanı sıfatıyla!.. Önce, binaya nasıl gireceğim, diye yüreği güp güp atan, sonra içeriye maslahatgüzar danışmanı olarak giren Çelebi kürsüde!.. Baştan sona, illegal!..

BM'nin tanımadığı konseyin, tanınmayan üyesi Çelebi'nin BM kürsüsündeki illegal konumuna kimse itiraz etmiyor. Çünkü, herkes Irak Halkı'nı temsil edecek bir hükümetin bir an önce kurulmasını istiyor ve hır çıkarmıyor.

Böylelikle, BM bir ilke imza atıyor!.. Tanımadığı bir ülke yönetiminin temsilcisine, kürsüden konuşma hakkı veriyor!..

Sonuç mu?.. ABD: 1-B.M.: 0.
Yazarın Tüm Yazıları